С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,925

Помощ за Третото

Собственикът на магазин поиска отсрочка за премахването на преместваем обект, който е наел от общината

Финансова помощ за Трето основно училище „Димитър Благоев“ дойде да иска от кмета Любомир Христов делегация от училището и настоятелството начело с директора Илка Карева. Дойдоха в приемния ден като граждани, а не служебно, на което градоначалникът доста се учуди. Изборът за формата на срещата е техен, но поводът за исканата финансова помощ е във връзка с предстоящата на 15 септември т. г.  60-годишнина на училището.

Делегация от ІІІ Основно училище, поиска финансова помощ от общината

Искането  на делегацията, което не е ново за кметската администрация от години насам, е за изграждане на нов физкултурен салон, както и за сериозна промяна и подобряване на външната среда и достъпа до класните стаи за деца в неравностойно положение. Това според докладната на училището може да стане с изграждането на асансьор, прилежащ към сградата. Промяна се налага и около главния вход на училището, където сега има доста стръмни стъпала, трудни за преодоляване.

Кметът систематизира исканията им, но не пропусна да напомни на училищните пратеници, че миналата година общината е превела на училището 50 000 лв. за ремонт на оградата, а още нямало резултат. Вие сте виновни, не общината, така кметът коментира несвършената работа.

Любомир Христов заяви, че не може да поеме ангажимент за физкултурния салон, такава нужда имало и ОУ „Княз Борис І“, но уточни, че ще води разговори по новата програма за изграждане на спортни салони на Министерството на образованието и на Министерството на младежта и спорта да се потърсят средства за строеж на обща спортна зала за трите училища в района, подобна на тази до СУ „Йоан Екзарх Български“. За промяна на подхода към училището кметът пое ангажимент да изпрати специалисти, за да преценят на място какви са възможностите.

Читалището в кв. Мътница също има нужда от финансова инжекция

Представителна група на читалище „Отец Паисий“ в кв. Мътница също поиска финансова помощ от общината за цяла бройка читалищен секретар, тъй като сега е на половин щат. Те настояват още общината да добави известна сума към наличните пари на читалището, за да може да се направи ремонт на опасната част от сградата. Според кмета  Христов по-доброто решение е да бъде предоставена друга сграда за нуждите на читалището. Той пое ангажимент да потърси съдействие от читалищния съвет чрез Министерството на културата за отпускане на цяла секретарска бройка за читалището. Делегацията се похвали, че има добри приходи от дейности и никакви задължения, посещаемостта се увеличава, но им е необходима известна подкрепа от общината.

Представител на частна фирма помоли за отсрочка до пролеттта, тъй като има разпореждане от общината да премахне павилиона си за детски играчки, долепен до източната стена на СУ „Сава Доброплодни“.  Кметът пое ангажимент за проверка на ситуацията, но напомни, че металните бараки са морално и физически остарели и предстои премахването им в целия град.

С личен проблем, свързан с паркиране, дойде при кмета разгневена гражданка. Тя попита защо Пътна полиция я е санкционирала за паркиране на тротоара, след като до сградата има 2 м разстояние и возилото не възпрепятства пешеходците. Санкцията не е наложена от общината, коментира кметът, но, жалбоподателката добави, че имала проблеми и с представители на Инспектората. Ние пък ще припомним, че по ЗДП на тротоар може да се паркира, ако има отстояние от сградата 1,5 м, но ако мястото е обозначено със знак Т13. Според Правилника към ЗДП разстоянието е 2 м. Проблемът с паркирането по тротоарите в Шумен е нетърпим, а от финансова гледна точка бърка в касата на общината. Парите за ремонти, както е известно, идват от данъкоплатците.

Коментари

  • T февруари 27, 2018 в 1:13 pm

    “…ако мястото е обозначено със знак Т13.”
    Знакът Т13 указва посоката на пътя с предимство, знакът в случая трябва да е Т12.

  • Пламена Стойчева февруари 26, 2018 в 6:50 pm

    Моля поправте текста под СНИМКАТА. ЧИТАЛИЩЕТО е от Кв.Мътница

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *