Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 467

Положиха камъка

Митрополит Йоан положи подолтарния камък на новия храм “Св. Райко Шуменски”.

„ Укрепи силите на  ктиторите, строителите, дарителите, съхрани ги здрави и невредими. Запази основите на този храм непоклатими и нерушими от всяка съпротивителна сила“. Така започна официалната церемония днес, на Тодоровден, по освещаване и полагане на подолтарния камък за строежа на църквата в квартал „Тракия“ в Шумен, която ще носи името „Св. вмч  Райко Шуменски“ . Ритуалът бе отслужен от Негово Високо Преосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с духовни лица от шуменската епархия. На церемонията присъства кметът на община Шумен Любомир Христов, зам.-кметовете по строителство и образование и култура Боян Тодоров и Найден Косев, представители на църковното настоятелство, общински съветници, граждани.

Митрополит Йоан отслужи официалната церемония по полагането на подолтарния камък.

Митрополит Йоан, заедно с духовните лица, положи основния подолтарен камък в специално подготвената урна. „Нека този основен камък да бъде твърдина на храма и божията милост да пребъде в дома господен вовеки. Амин!“, каза митрополит Йоан при полагането на камъка.

Кметът Любомир Христов поднесе почитанията си на духовния водач.

Митрополит Йоан, кметът Любомир Христов,  църковното настоятелство, духовенството, строители, ктитори и дарители подписаха официален свитък. Единият екземпляр бе положен в капсулата, където ще се изгражда светия престол, а другият екземпляр ще бъде съхранен в архива във Варненската митрополия.

Митрополит Йоан припомни, че желанието на хората да се изгради храм в кв. „Тракия“ датира отдавна, но поради липса на средства досега идеята не е намерила реализация. Той благодари на кметското ръководство за обединените усилия,  за да бъде изграден този храм.

Кметът Любомир Христов подписа официалния свитък, който бе положен до подолтарния камък.

„Ние винаги сме разбирали, че храмът е здание от човешки души, а не само тухла и камък. Светата църква вижда, че  това е духовен градеж, възникват сложности, но това не означава че не трябва да градим“, каза митрополит Йоан и подчерта, че Варненската и Велико преславска митрополия ще преведе 10 000 лв. за градежа, а до края на годината ще бъде преведена и допълнителна сума. Надяваме се с общи усилия храмът ще бъде реалност, каза митрополит Йоан и припомни, че народът строи божия дом, призовавайки обикновените граждани също да се включат в набирането на средства, както това е станало при градежа на варненската катедрала.

Митрополит Йоан също сложи подписа си под официалния документ.

Митрополит Йоан предаде поздравите на българския патриарх Неофит , който е благословил началото на строежа на шуменската църква и благославя целия християнски род от Шумен, както и неговото ръковоство и желае здраве, духовни сили и добър успех в градежа. Нека Божията милост да бъде с всички нас, призова митрополит Йоан.

„Вярвам, че всички жевеещи в кв. „Тракия“, бизнесът от Шумен ще окажат съдействие и ще помогнат да изградим този дълго желан храм. Общината ще помогне с изграждане на инфраструктурата около църквата, подчерта кметът Любомир Христов след края на официалната церемония.

Общинският съветник Даниела Русева припомни, че има решение на Общинския съвет  за превеждане за строителството на храма 30 000 лв.  15 000 лв. вече са преведени в предходни години, остава да изпълним решението и да добавим и другите 15 000 лв. и вероятно ще предложим това да се случи на актуализацията на бюджета, каза Даниела Русева.

Проектант на храма е арх. Огнян Гърбев, заедно с колектив. Квадратурата на църквата ще бъде около 120-130 кв. м и ще се вписва в реалиите на квартала, каза архитектът. Според него шуменската фирма „Крас бивал“ активно участват в изготвянето на количествено-стойностните  сметки и може би ще дадат своя принос за изгражданена православния храм в кв. „Тракия“.

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *