Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 548

Поклон пред Кошут

 

Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Н.Пр. г-жа Текла Харангозо днес бе на посещение в Шумен. Гостуването е по повод отбелязването на националния празник на Унгария в нашия град. Заедно с нея бяха Чаба Балаж – консул и г-жа Дьорди Димитров – съветник  и директор на Унгарския културен институт в София.

Сутринта високият гост има среща с кмета Любомир Христов, с когото са обсъдили възможностите за сътрудничество както в икономиката, така и в културната област.

В 11.00 ч. с официална церемония и военни почести бяха поднесени венци на паметника на Лайош Кошут в центъра на града. По повод националния празник, нейно превъзходителство произнесе кратко слово.“ Преди 171 години избухва революцията и борбата за свобода на намиращата се под чуждо господство Унгария. На 15 март 1848 г.  жителите на Пеща излизат на улицата и настояват за по-големи граждански права и по-голяма политическа и икономическа свобода. Националният празник на Унгария с гордост отбелязваме и в България, както и навсякъде по света, където живеят наши общности“, каза г-жа Харангозо. Тя припомни в словото си, че водачите и участниците в революцията са подложени на гонения, вследствие на което те емигрират и част от тях идват в Шумен. Тук започва изгнаничеството и на водача на унгарската революция Лайош Кошут. „ Дължим благодарност на ръководството на Шумен. Това допринася изключително много за укрепване на връзките между двата народа“, каза в словото си дипломатът.

След официалната церемония унгарската делегация посети тематичната изложба, посветена на Националния празник и независимостта на Унгария в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“.

В кратка пресконференция г-жа Харангозо благодари на местното общинско ръководство за грижите, които се полагат за паметниците на Унгария в Шумен, както и за отношението към унгарските революционери, които са били приети като братя и сестри. Винаги ни е приятно да бъдем тук и да работим заедно, каза г-жа Харангозо. Тя коментира, че по време на срещата си с кмета Любомир Христов са обсъдили важния за двете държави въпрос за демографската политика. Унгария има вече специална програма за подпомагане на семействата , с надеждата да се раждат повече деца в Унгария, каза Харангозо. В разговорите са коментирани и възможностите за инвестиции, които дава шуменският индустриален парк. Ние винаги презентираме този парк сред унгарските бизнесмени, и се надяваме скоро да дойдат тук, каза Харангозо.

Тя припомни, че 19 октомври е определен за Ден на унгаро-българското приятелство. Тогава отново в Шумен ще бъде унгарска делегация, а творчески състави от Унгария ще представят културна програма.

По-късно унгарската делегация положи венец  на паметната плоча на къща-музей „Лайош Кошут” и отпътува от Шумен.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *