С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,924

Поклон пред делото на Левски

С редица прояви СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен ще отбележи 151 години от гибелта на Васил Левски, обединени от мотото „Левски – дело и памет“, съобщават от пресцентъра на училището.

Днес, 15-ти февруари, ще бъде открита изложба „Светлината на Левски“ с участието на ученици от IXб и Xб клас. Творбите ще бъдат подредени в галерия „Сава Доброплодни“ на I етаж. На следващия ден децата от IVб клас ще изиграят драматизация на откъс от разказа на Иван Вазов „Апостолът в премеждие“ като част от  интердисциплинарния урок „Образът на Васил Левски в слово и картини“. Той ще се проведе от 11,00 ч. в Арт пространството на IV етаж. Също там, но от 13,30 ч. е началото на интердисциплинарния урок със седмокласниците от профил изобразително изкуство. В рамките на часа ще бъдат разгледани ключови етапи от живота и делото на Апостола. Учениците ще рисуват портрет на Левски и ще пресъздадат картината на художника Васил Стоилов от 1953 г. „Левски основава революционен комитет“.

 

Най-наситен с прояви ще бъде 19-и февруари. През целия ден пред знамето на училището ще бди Почетен караул. Във всички паралелки в часа на класа ще бъде излъчен филмът „Песните на Левски” със сценарист Димитър Стоянович и режисьор Димитър Шарков.

Един от най-впечатляващите моменти в програмата е подготвената възстановка-експозиция, която пресъздава Народната клетва. Васил Левски ще присъства в цял ръст, всеки ще може да се докосне до копията на кинжала, револвера и кръста, изработени на 3D принтер. На това място учениците ще могат да напишат и своите думи за Левски.

 

Ученици от XII клас ще се включат в кръгла маса, която ще се проведе в ШУ „Епископ Константин Преславски“ с начален час 10,00 ч. От 12,30 ч. в Арт пространството на училището ще се проведе открит урок на тема „Левски – дело и памет“ с гост-лектор проф. д.и.н. Вера Бонева и ученици от X, XI, и XII клас с профил история и цивилизации.

От 13,00 ч. на игрищата в двора на училището ще се състои традиционният „Лъвски скок“. В спортната надпревара сили ще мерят петокласниците.

Пътуваща изложба, изобразяваща живота и делото на Левски с картини, сътворени от ученици от СУ „Сава Доброплодни“, ще гостува в детските градини в кв. Тракия – „Дружба“ и „Братя Грим“.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *