Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 1,010

Поклон пред ветерана

Маршът “Посрещане на победителите” и Многолетието (Многая лета) прозвучаха под балкона на почетния гражданин на Шумен о. р. полк. Иван Бончев в деня на неговия 100-годишен рожден ден. В знак на уважение към ветерана от Втората световна война и дългогодишен общественик организаторите на тържеството за вековния му юбилей безпрецедентно бяха спрели трафика по ул. “Съединение” пред дома на рожденика, на победителя, както го нарече военният историк полк. Мишо Йорданов.

За да уважат юбиляра пред дома му дойдоха над 100 приятели, общественици, представители на местната и държавната власт и на Българската армия. Първоначално организаторите имали намерение да направят за почетния гражданин на Шумен персонален военен парад под остъклената му тераска, но заради ограниченията, свързани с коронавируса, не получили зелена светлина за идеята. Така останал вариантът с честитки под балкона. Точно в 10.30 пред дома на полк. Бончев засвири маршът “Посрещане на победителите”, а той самият се появи усмихнат в прозорчето с костюм, окичен с ордени от военно и мирно време. Рожденикът, който активно следи обществено-политическия живот и лично държал под контрол “мероприятията” по рождения си ден и списъка с гостите се обърна към присъстващите с благодарности и им пожела да дочакат и те своя вековен юбилей. При това полк. Бончев не чете, а изрече от сърце емоционалното си слово към гостите. До последно Бончев искал да слезе при гостите си, които познавал поименно и да ги напрегръща, но вчера успели да го убедят, че това не е добра идея заради коронавируса и слизането може да бъде опасно за самия него. При полковника се качиха само кметът Любомир Христов и председателят на общинския съвет Красимир Минчев, а дъщеря му събра поздравителни адреси и цветя за него пред входа на кооперацията.
Иван Бончев Иванов е роден на 31 юли 1920г. в с.Тича, Сливенски окръг. Учи в родното си село и в гр. Котел, завършва школа за запасни офицери в София и е на стаж в артилерийски полк в Самоков. По-късно следва задочно висше образование Икономика на строителството във ВИНС – гр. Варна, както и различни квалификационни курсове, свързани с военната му подготовка като професионален военен и административен ръководител.
В Българската армия служи като мобилизиран запасен офицер, след което остава на щатна служба като офицер в Самоковския артилерийски полк, Министерство на Народната отбрана и Военното артилерийско училище в София и Шумен до края на 1955 г., когато преминава в запаса като подполковник, а сега полковник, оставил след себе си 13 военни години, особено важна от които е 1944г. като участник в Първата фаза на Отечествената война, като командир на артилерийски взвод.
До 1970 г. заема различни длъжности за по няколко години, но с всяка една се справя достойно и заслужа доверието на съгражданите си.
В продължение на 13 години е секретар на ГНС Шумен като в историята на Общината това е най-дългогодишният служител на тази длъжност.
В продължение на 20 години е избран за общински съветник, което е друг рекорд в шуменската община.
Член е на настоятелството на читалище “Т. Петков” повече от 30 години, той е един от главните организатори на походи по бойния път на шуменци в Унгария, както и активен събирател на материали за Шумен и шуменския гарнизон. Главният инициатор е за създаване на войнишкия паметник в Шумен, открит през 1994 г., заради което той е отличен с Наградата на Шумен за 2000 г.
Г-н Бончев е един от основателите на Съюза на ветераните от войните в Шумен и областта, дългогодишен председател на Областния съвет на същия съюз. Почетен гражданин на Шумен от 2005г.

 

Коментари

  • проф.Станев юли 31, 2020 в 4:52 pm

    Изключителен човек и приятел, да е здрав още много години.
    Аз не познавам друг такъв като него- велик в скромността си въпреки големите му заслуги към армията и града ни…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *