С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,924

Показаха заплатите на здравните шефове

19 000 лв. достигат заплатите на управители на лечебните заведения – търговски дружества с общинско участие. Сумите са доста по-високи от кметската заплата, показва справка от общинска администрация, която бе представена на съветниците в отговор на питането на общинските съветници на ГЕРБ. Тук трябва да уточним, че заплатите на управителите се определят с решение на Общинския съвет. Преди 15-ина години процентът бе 280 на сто от средната месечна брутна заплата на лечебното заведение, но тогава съветниците решиха да го увеличат на 350 на сто. Според новите нормативни изисквания, обаче, които не са от вчера, заплатите трябва да претърпят промяна надолу.

Засега, от справката става ясно, че най-високо месечно възнаграждение за март е получила управителката на “ДКЦ I – Шумен” ЕООД д-р Магдалена Ангелова – 19 560,52 лв. Възнаграждението е регламентирано в договора й за управление от 11.02.2022 г., според който месечното възнаграждение на управителя се определя в размер на 350 на сто от средната месечна брутна работна заплата за лечебното заведение. Заплатата очевидно не се влияе от организацията на работа, отношението към пациентите, нито дори към хигиената.

Поради същия процент заплатата на управителя на „Комплексен онкологичен център – Шумен” ЕООД д-р Свилен Арнаудов през март т.г. е била 13 887,75 лв.

Възнаграждението на управителя на “МБАЛ-Шумен” АД се определя по реда на Закона за публичните предприятия, като не може да надхвърля 18 кратния размер на минималната работна заплата, установена за страната за съответния месец. През март шефът на болницата д-р Димитър Костов е получил 14 554,80 лв.

В другите две общински здравни заведения заплатите са доста по-ниски. Управителят Малина Драгнева на “Дентален център Дент – Шумен” ЕООД е получила за март 1679 лв., а управителят на “Медико техническа лаборатория I – Шумен” ЕООД Иво Иванов – 849,76 лв.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *