Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 940

Пожелахме си “присъствена”

Здрава, успешна и “присъствена” учебна година си пожелаваха родители и учители в първия учебен ден в шуменските училища. След няколкомесечно дистанционно обучение и три месеца лятна ваканция учениците се върнаха в класните стаи. В първия ден физически в тях влизат само първи, пети и осми класове, а останалите провеждат часове в училищния двор, на спортни площадки и във видеоконференции. Общо в Шумен на училище днес тръгват 8290 деца, от които 711 първокласници.

Различни форми за осигуряване на безопасно начало бяха избрали днес шуменските училища. В СУ “Панайот Волов” например старът беше в класните стаи, а родители и близки на децата можеха да наблюдават случващото се вътре в училищната сграда на телевизионен екран.

В камерен състав с по-малко родители, баби и дядовци и с чинове изнесени в двора на училището започна 15 септември в най-голямото училище в Шумен СУ “Сава Доброплодни”. Според много родители и учители тази форма се оказала дори по-тържествена, но лишава от празника малко по-големите, които също в голямата си част за първи път влизат в “Савата” – петокласниците и осмокласниците. 1353 ученици от които 97 първокласници, 174 петокласници и 104 осмокласници посреща на 15 септември училището.

Голяма част от децата и доста родители бяха с маски в училищния двор. Официалното тържество продължи по-малко от 30 минути без официални формалности, кметове, депутати и дълги речи. В сградата влязоха само децата и то колкото да видят за първи път класната си стая и да си вземат букварчетата. Първият час под формата на игри с елементи на учене премина отново на двора. На портала на училището пък с маски и бели престилки готовност за реакция имаха медицинските сестри в училището.

Във всяко училище в Шумен е обособено помещение за изолация на деца с евентуални симптоми на COVID-19. Няма и учебно и образователно заведение без медицински персонал. Здравни кабинети има общо в 40 училища, градини и учебни заведения, а в тях работят 50 медицински специалисти.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *