Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 706

Пожар у ходжата

Снимка: Шакир Мехмедов

Огън е изпепелил къщата на имамина в смядовското село Янково Бехрин Хюсеинов. По време на инцидента ходжата е бил в дома с детето си, но няма пострадали хора, а пожарникарите са предотвратили прехвърлянето на стихията върху два съседни имота. Хюсеинови имали апартамент в Шумен, жилището им в Янково не било основно и не се налагало да им се търси спешно подслон.

 

Сигнал за пожар в къща в село Янково бил получен в 1:31 през нощта. Първоначално горяла плевня в стопанската част на имота, но впоследствие огънят се прехвърлил върху жилищната част и къщата се разгоряла горяла като факла. На място бил изпратен противопожарен екип от участъка в Смядово. Когато станало ясно, че гасенето не е по силите на един екип, било изпратено и подкрепление от Шумен. Според пресцентъра на МВР гасенето е продължило с часове през цялата нощ.

Към момента няма официална информация за причините за пожара. Как е тръгнал огънят ще стане ясно, когато бъде изготвена пожаро-техническа експертиза. В селото обаче разправят, че Бехрин ходжа подозирал умишлен палеж. В Янково нямало етническо напрежение, но местните мюсюлмани дори не харесвали имамина и според някои дори имало подписка за махането му и изпращането на друг духовник. Като основен недостатък на Бехрин ходжа селяните намирали това, че се държал надменно и си бил навирил носа.

Преди 2 години, когато за първи път в Янково вдигнаха събор за Димитровден, Бехрин ходжа дари едно от четирите агнета за чеверметата, които бяха завъртяни за големия християнски празник..

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *