Одобрявате ли действията на служебното правителство?

or

гласували: 83

Поема “Александровска”

Бившият шеф на МБАЛ – Шумен д-р Атанас Атанасов е назначен за изпълнителен директор на УМБАЛ “Александровска”. Той влиза в Съвета на директорите на болницата заедно с  ревматолога от УМБАЛ “Св. Иван Рилски” проф. Румен Стоилов и адв. Гергана Андреева от Видинската адвокатска колегия. Д-р Атанасов е хирург, оглавявал е болницата в Нови пазар. В началото на века до 2008 беше директор на РЦЗ. От 2015 до освобождаването си през 2018 беше директор на МБАЛ Шумен, а от 2019 до момента е прокурист на болницата в Ловеч.

В четвъртък, на брифинг служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обеща за днес  решение за Александровска болница. Повод за решението стана проверка на здравното ведомство по сигнал на доц. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести за нарушения в работата на Съвета на директорите и лошо финансово състояние на болницата.

Днес, в интервю по БНТ, зам.-министърът д-р Димитър Петров потвърди, че ще бъде сменен целият състав на Съвета на директорите в лечебното заведение. Причините според Петров са основно две – нарушеният в правилника за работа на ръководния орган на болницата и лошото финансово състояние на болницата.

“Проблемът е с начина, по който Съветът на директорите е функционирал и е разпределял средствата, без участието на един от членовете му. Това е нарушение на договора за управление от сегашния съвет и е достатъчно основание той да бъде освободен”, каза зам.-министърът.

“Другият проблем е финансовото състояние на болницата, което се влошава от 7 години вкл. и при последното ръководство. Натрупаната загуба е достигнала застрашителни размери почти до размера на капитала – загубите са около 68 млн. при капитал 71 млн. лв. Годишно болницата е била с по 5-6 млн. лв. назад от 2013 г. насам.

На пресконференция в четвъртък ръководството на болницата увери, че лечебното заведение е в стабилно финансово състояние, а проф. Димитър Буланов, председател на Съвета на директорите, прогнозира, че ако бъде назначен прокурист на болницата, това ще доведе до намаляване на заплатите на работещите в лечебното заведение и демотивиране на екипа.

Д-р Атанасов е вторият шуменски кадър, към който посяга президентското правителство за назначение в столицата. Преди него за шеф на УС на АПИ беше назначен бившият шеф на Пътното в Шумен Апостол Минчев.

Коментари

 • Дарина юни 5, 2021 в 1:59 pm

  Поздравления за този избор. Той може и ще го направи!

 • Виктория Петрова юни 4, 2021 в 10:29 pm

  Боже прибери си вересиите….
  Този “лекар”и т.н.експерт провали две болници в гр. Нови пазар и в гр. Шумен!
  Да ви е честит. Сега вече УМБАЛ “Александровска” ще цъфне, па дано върже…

 • Д-р Парашкева Вичева юни 4, 2021 в 8:05 pm

  Добро решение, поздрави, ще се справи, макар,че е трудно да се бори с “лъвовете “в Александровска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *