Маските: за (зелено) или не (червено)?

or

гласували: 129

Поезия по време на Ковид

Шуменската поетеса Нели Димитрова ще представи днес новата си стихосбирка  „Когато мак разцъфне“. Тя ще бъде презентирана в 18 ч. в дала „Сава Доброплодни“ на НЧ „Д. Войников“.

Изолацията по време на пандемията от Ковид19, която очевидно вече ще съпътства живота ни, е една от темите в 12-ата стихосбирка на Нели. Половината от творбите са провокирани от връхлетелия ни непознат вирус. Едно от любимите й стихотворения е посветено на шефа на Националния оперативен щаб  ген. Мутафчийски, което Нели рецитира с присъщото си чувство за хумор. В него е  вложила и емоцията и раздразнението от дългата изолация, но най-вече хумор, който ще ви разведри и ще смекчи създадените от пандемията проблеми, които по един или друг начин засягат всеки от нас.

Героите на Нели:

Нели Димитрова с Тихомир Радев след завръщането му от дългото плаване по Дунав.

Теодосии Спасов на Антарктида.                                                                                                                                  Снимка в. Сега

В стихосбирката присъстват и други теми, свързани с личности, които са я  развълнували през годината. Три от тях са посветени на приключенията по Дунав на шуменеца Тихомир Радев, който преживя 37 дни по реката в лодка и осъществи едно приключение-мечта, вдъхновено от романа на Жул Верн „Дунавският лодкар“. Тихомир предприе пътуването с  ясното съзнание, че ще попада в екстремни ситуации и ще живее в режим на оцеляване. Самият той ще присъства на представянето на стихосбирката, потвърди Нели Димитрова.

Тя е посветила и стихотворение на Теодоси Спасов, виртуозният изпълнител на кавал, свързано с участието му в 28-ата експедиция на Северния полюс, което особено е впечатлило авторката.

В други стихотворения авторката развива вечната тема за любовта, за кафето и за много други неща, важни в нашия живот, които понякога отминаваме без да забележим. Заглавието „Когато мак разцъфне“ вероятно е подбрано поради факта, че той цъфти само няколко часа, с което авторката ни напомня да не пропускаме безценните неща от живота и да ценим мига.

Коментари

  • Пламена Неделчева септември 3, 2020 в 11:41 am

    Какви са критериите, стават ли за четене или поредната манифактура на римички…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *