С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

Поезия в синьо

На 11 април, от 17,30 ч. в Регионална Библиотека „Стилиян Чилингиров” гостува Георги Гаврилов с представяне на третата си самостоятелна стихосбирка „Сините часове”. Редактори на книгата са Валентин Дишев и Катерина Стойкова, а художник на корицата е Марина Чамуркова.

Георги Гаврилов е роден в София. Учил е английски, френски и унгарски език. През 2014-та защитава бакалавърска степен по физика в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, но голямата му страст е писането. През 2014-та печели първо място в Националния конкурс за поезия „Море” (Бургас) и в конкурса „Ирелевант” на Фондация „Буквите” (София), както и второ място в конкурса „Веселин Ханчев” (Стара Загора). Отличен е с второ място и в Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев” (Шумен, 2015), в Националния литературен конкурс за студентско творчество „Георги Черняков” (2015) и в Националния конкурс за поезия „Добромир Тонев” (2016). Има номинация и в конкурса „Магията Любов” (Казанлък).

Георги Гаврилов е автор и на публикации в „Литературен вестник”, в. „24 часа”, вестник „К”, списанията „Кула”, „Страница”, „Море” и др. През 2015-та излиза дебютната му поетична книга „Корабен дневник на книжната лодка”, която през 2016-та е отличена с извънредната награда на Сдружението на българските писатели за успешно участие на млад автор в Националния литературен конкурс на името на Христо Фотев и с голямата награда за дебютна поетична книга – бронзов Пегас, на конкурса „Южна пролет” в Хасково. През 2016 г. Георги Гаврилов издава втората си стихосбирка – „Пиета”, а през 2017-та – книгата „Екфразис”, представяща стиховете му, вдъхновени от картини на Валентин Дишев, съавтор на книгата. Стиховете му са преведени на турски (от Ахмет Емин Атасой за сп. „Bahar Berfin”, юли 2016) и на испански (от Наталия Иванова за двуезичния електронен сборник с 12 български автори под 35-годишна възраст „Hamás Olvidados” /„Никога забравени”/, Vallejo&Co, 2017). Подготвят се преводи и на немски и арабски.

Георги Гаврилов е съосновател на пространството за литература и култура „Хралупата” в София (ул. Стефан Караджа 22).

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *