С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,716

Подкрепете Преславското златно съкровище

Преславското златно съкровище, експонирано в Лувъра в Париж, през лятото на 2018 г. Представянето му от д-р Александър Горчев, тогава кмет на Велики Преслав, а днес директор на Археологическия музей в старопрестолния град, предизвика небивал интерес както сред специалистите, така и сред посетителите на  Лувъра.

Велики Преслав се състезава и през 2022 в националната класация „Годишни награди в туризма. Старата българска столица има номинации в категориите Туристическа атракция/обект, където се представя с Преславското златно съкровище и в категорията „Изборът на българите“ – там участва с Национален историко-археологически резерват „Велики Преслав“.

Вече стартира електронното гласуване за седмите Годишни награди в туризма – 2022. Може да гласувате за финалистите до 23:59 часа на 05.12.2022 г. на www.tourismawards.bg, сайтът е достъпен и през уебстраницата на Министерството на туризма. Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове. Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, пишат в сайта на МТ организаторите на събитието .

Онлайн вотът ще определи носителите на приз в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за приз, са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1една специално предназначена за българските общини. Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“.

Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември. Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Преславското златно съкровище – Община Велики Преслав

Националният историко-археологически резерват „Велики Преслав“ се намира на 2 км южно от новия град Велики Преслав. В него ще видите останките от Втората българска столица Преслав или най-добре проучената част от така наречения Вътрешен град на Преслав – Дворцовият комплекс, Владетелската базилика, Патриаршията, Административна сграда и др. На около 200 м. от Южната порта на вътрешните крепостни стени, са останките от Кръглата /Златна/ църква – уникален археологически и архитектурен паметник, частично реставриран. Велики Преслав има своя археологически музей с великолепна експозиция. Колекциите на музея представят по най-пълен начин явлението „Златен век” и илюстрират мястото на Симеоновата столица като водещ център на славянската писменост, изкуството и художествените занаяти в Европейския Югоизток през IХ-Х век. Колекцията от старобългарски надписи на Археологически музей “Велики Преслав” е сред най-богатите в страната. В експозицията на музея, по мазилката и блоковете на някои от запазените паметници – Кръглата/ златна/ църква, Източната крепостна стена – могат да се видят оригинални кирилски, глаголически и гръцки надписи от X-XI век. Преславското златно съкровище, състоящо се от над 200 предмета от злато, сребро, изпълнено с техниката клетъчен емайл е открито случайно през 1978г. в покрайнините на Велики Преслав. То изразява по бляскав начин живота в преславските дворци през X в.Друга колекция в Съкровищницата са над 500 оловни печата. Открити в средата на 70-те години на XX в. в Административната сграда в Дворцовия център. Оригинални печати на царете Симеон и Петър I, както и такива от периода на Византийската власт по българските земи (971-1185г.) показват важното значение на Преслав (тогава Йоанопол) като център на Стратегия.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *