Справя ли се правителството с проблемите пред България?

or

гласували: 506

Подкрепа за украински граждани

На интернет страницата на Областна администрация – Шумен, в секция ОКЦ-Шумен за подкрепа на украински граждани,  всеки вторник ще бъде публикувана информация за настанените, регистрираните украински граждани на територията на област Шумен, подадените заявления за обучение на деца и ученици от Украйна в български детски градини и училища и други данни, съобщават от пресцентъра на институцията.  

По информация на отдел „Миграция“ при ОД на МВР – Шумен към 22.03.2022г. на територията на област Шумен на частен адрес и обществени места за подслон са регистрирани 206 украински граждани. В хотели и къщи за гости са регистрирани 166 украински граждани.

Справката сочи, че само две лица (медицински работници) са подали молби за работа в община Нови пазар.

Към този момент са подадени 12 заявления за постъпване на деца и ученици от Украйна в български детски градини и училища – 8 в община Нови пазар и по 2 във Велики Преслав и Шумен, сочи справката.

Областният Координационен център – Шумен призова да се използва портала на Правителството – https://gov.bg/bg/ukraine ,който е изключително улеснен за работа. Всеки от Шуменска област, който иска да помогне под някаква форма може да го заяви на бутон „Искам да помогна“, след което веднага ще бъде потърсен за подробности.

Публикувана е и Анкетна карта за пристигащи граждани от Украйна / Анкета для громадян України приїжджих.

Украинските граждани, пристигащи на територията на област Шумен, независимо в коя от десетте общини, следва в тридневен срок да бъдат регистрирани в служба „Миграция“ към всяко Районно управление в общините. Това може да бъде направено от лицето/домакин, което осигурява настаняване или от общините, ако те предоставят място за настаняване.

Оттам напомнят, че регистрацията в „Миграция“ не дава статут на бежанец, поради което това трябва да бъде посочено изрично като желание от всеки. За връзка с Държавна агенция за бежанците – http://www.aref.government.bg/bg/node/499 

Българският Червен кръст открива Национална благотворителна кампания в помощ на пострадалите от конфликта в Украйна.
Можете да дарите чрез:
•    SMS на номер 1466 (цена 1 лв.) към всички мобилни оператори.
•    Банкова сметка в лв.

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG23UNCR76301077778563
UNCRBGSF
(За пострадалите от конфликта в Украйна)

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *