Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 729

Подкрепа за бизнеса

Администрацията се обяви против антикризисната мярка.

С 21 гласа Общинският съвет в Шумен прие мерки за подкрепа на бизнеса в рамките на извънредното положение. Според решението ще отпаднат или ще бъдат намалени наемите на търговците, които ползват  общински имоти. Мярката засяга наемателите на училищни лавки, спортни обекти. Търговците на цветния и кооперативния пазар няма да дължат наеми за дните около Цветница и Великден. Тогава те бяха затворени със заповед на здравния министър. За предплатилите, отстъпките ще бъдат приспаднати от наемите за следващ период, решиха още съветниците.

Предложението бе на Даниела Русева от местна коалиция ДБГ, която на няколко пъти внася докладната, но част от съветниците отказваха да я гледат и да вземат решение по нея. Както вече писахме, за да получат съответните облекчения, търговците трябва да докажат спад в оборотите спрямо същия период от миналата година. При падане на оборотите с 50%, наемът ще бъде намален също с толкова. При намален оборот от 20 до 50%, понижението ще бъде с 30%, решиха съветниците.

Предложението не срещна подкрепата на местната администрация. Кметът Любомир Христов изтъкна, че има други държавни мерки за справяне с икономическата криза, но с гласовете на 21 съветници, решението бе прието. Срещу него гласува групата на ГЕРБ и коалиционните им партньори.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *