С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,716

Пневмо болница или отделение?

В срок до месец юли 2021г.,  кметът на община Шумен да депозира докладна записка до Общинския съвет с проект за решение за създаване или възстановяване на белодробна болница или модерно пневмо отделение към МБАЛ. В съставянето му и изготвянето на анализи следва да участват кметската администрация, здравни специалисти, отговорни институции, както и съветници. Това реши местният парламент на днешната присъствена сесия на Общинския съвет.

Докладната, внесена от ДПС, беше гледана и на предходната сесия, но тогава не се стигна до решение. Днес дебатите продължиха, но въпросът какво точно искаме и за какво общината има сили, не намери отговор.

Според д-р Ивайло Петров има три варианта. Първият е да се възстанови старата белодробна болница за сметка на съществуващия там медицински колеж, срещу което. той се обяви категорично. Вторият вариант е да се изгради нова болница, за която, според него, няма сграда, няма лекари, сестри и управленски персонал, няма анализ на потоците и пациентите и попита може ли общината да издържа финансово такова лечебно заведение. Третият вариант според д-р Петров е обособяване на ново пневмо отделение, но не в сградата на медицинския колеж, а както предлага д-р Костов това да стане в терапевтичния блок на МБАЛ.

Вносителите уточниха, че не са за закриване на медицинския колеж и дори искат неговото развиване, но потвърдиха мнението си, че Шумен има нужда от белодробна болница.

Светлозар Петков изрази мнението на ГЕРБ: „Ние не сме против откриването на болница, но не на мястото на медицинския колеж. За целта трябва да се открие нова процедура по ЗЛЗ, но преди това трябва да има материално и кадрово осигуряване”, каза Петков. Становището на ГЕРБ да се открие пневмо отделение в МБАЛ подкрепи и Неделчева.

Зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности д-р Светлана Маркова препотвърди становището на общината, според което откриването на нова болница изисква преди това обезпечаване с квалифицирани кадри. Няма кадри, повтори думите на д-р Ивайло Петров д-р Маркова, според когото в града има 2 специалисти в трудоспособна възраст и 4-ма на пенсионна възраст. Общината поддържа становището, че Шумен има нужда от модерно пневмо отделение, което да бъде разкрито в рамките на МБАЛ.

Трябва профилактика, а не нова болница, коментира и д-р Янакиев, с което насочи дебатите в посока на ковид кризата, която държи вече два месеца Шумен в червената зона и сред първите в страната по заболеваемост.

Очаква се на сесията през юли да е изяснен въпросът какво точно искаме да има в Шумен – болница или отделение и за какво имаме сили да изградим, да управляваме и да финансираме.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *