С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,705

Плановете на ВиК

Областният управител Стефан Желев защити инвестиционната програма на ВиК,, въпреки претенциите на общините Шумен, Велики Преслав и Каспичан

Подробна инвестиционна програма за 2018 г. на ВиК – Шумен  бе обсъдена и приета днес на заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК в област Шумен. От присъстващите представители на 6 общини само Каспичан гласува “против” програма, Велики Преслав се въздържа. Планът бе подкрепен от Върбица, Нови пазар, Никола Козлево и Шумен, както и от представителя на държавата.

Според инвестиционната програма водното дружество ще вложи през тази година в 10-те общини на областта сумата 604 000 лв.  За държавни обекти в областта са заделени 15 300 лв., за община Шумен – 235 700 лв. В Нови пазар дружеството ще инвестира 73 720 лв., във Велики Преслав – 38 700 лв., в Каолиново – 41 051 лв. Община Върбица ще ползва ресур на ВиК в размер на 31 500 лв., Каспичан – 40 600 лв., Венец – 33 600 лв. ВиК-инвестициите в Смядово ще бъдат 31 750 лв., в община Хитрино – 28 300 лв. и в община Никола Козлево – 33 780 лв.

По време на обсъжданията зам.-кметът на Шумен инж. Боян Тодоров предложи ВиК да включи в програмата си необходимите средства за ремонт на компрометирания участък на ул. „Дедеагач“ 17 и 19, където река Поройна е изровила ската и има опасност пътят да се срути. Тодоров заяви, че общината има план и веднага, щом времето позволи, ще предприеме ремонтни дейности, но настоява водното дружество да възстанови парите на общината. Управителят на ВиК-Шумен Красимир Марков контрира, че дружеството няма пари и ще трябва да се отнемат средства от друг планиран за ремонт обект, за да се изпълни този проект.

Кметовете на В. Преслав Александър Горчев и на зам.-кметът на Каспичан Милен Минчев изразиха несъгласие с инвестиционната програма на ВиК

Кметът на Велики Преслав Александър Горчев заяви, че по решение на ОбС ще гласува “въздържал се”, тъй като сумата за инвестиции на водното дружество в собствената му инфраструктура е многократно по-малка от тази, която общината е включила в капиталовата си програма. Заложените инвестиции за озонаторната станция няма да стигнат, каза Горчев и оспори решението на държавата Преслав да бъде изключен от големия инвестиционен проект за довеждащ колектор от язовир „Тича“, което не кореспондира с желанието на жителите дори и заради това, че голяма част от него преминава през територията на общината.

Против инвестиционната програма гласува и зам.-кметът на Каспичан Милен Минчев заради мизерните средства, които дружеството заделя за ремонти в района. Той се оплака и от невъзстановяването от страна на ВиК на настилките след аварии.

Според управителя на ВиК-Шумен инвестиционната програма е съобразена с възможностите на дружеството и разширяването на обектите не е възможно.

След коментара на областния управител, че има мандат от държавата да защитава тази програма иче тя вече е внесена в МРРБ, Горчев апострофира, че внасянето й е трябвало да стане след нейното обсъждане.  За да не останат предложенията извън програмата, проф. Желев даде идея на следващо заседание те да бъдат заложени в програмата.

Приет бе бюджет на Асоциация по ВиК – Шумен за 2018 г. От страна на държавата ще бъдат отпуснати 15 000 лв. Останалите общини ще вложат средства според броя на жителите си. Приет беше и отчет за изпълнението на бюджета на Асоциация по ВиК – Шумен за 2017 г., както и отчет за дейността на асоциацията за 2017 г.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *