С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,889

Писатели на гости

Творци от цял свят, пишещи на славянски езици, ще гостуват във Варна, Шумен, Плиска, Смядово и Велики Преслав по празниците за фестивала “Славянското слово”.

Домакин на гостуването и организатор на фестивала е Международният съюз на писателите “Св. св. Кирил и Методий”, учреден в Шумен миналата година. Негов е председател е проф. Ивайло Петров от Шуменския университет.

Фестивалът е от 21 до 25 май. Участват писатели от Русия, Белорус, Израел, САЩ, Обединени арабски емирства. В дните на фестивала ще бъдат връчени награди на името на Марина Цветаева и Иван Вазов на победителите в конкурса “Славянско слово”. Имената на победителите ще бъдат обявени точно на 24 май, съобщи председателят на организацията проф. Петров.

Срещата на писателите започва днес с литературна вечер в хотел “Черно море” във Варна. Утре предстои среща с варненския областен управител. На 22 май ще има посещение в Двора на кирилицата в Плиска.

Шуменци ще имат среща с писателите на 23 май от 11 часа с регионалната библиотека, а в 14 ч ще ги приеме областният управител. В 17 ч започва срещата им с обществеността във Велики Преслав. На самия Ден на славянската писменост и култура в 10,30 ч писателите ще поднесат венец пред паметника на Кирил и Методий в Плиска.

Главните цели на организацията “Св. св. Кирил и Методий” са утвърждаване на кирилицата като средство за общуване между славянските народи, обединяване на обществото около приоритетното писане на кирилица в България, Русия, славянските страни и пишещите по този начин от целия свят, издаване на книги, алманаси, вестници, списания и други печатни издания, ориентирани към популяризирането на кирилицата като основно средство на диалог в обществото.

Една от наградите, които ще бъдат връчени на победителите в конкурса “Славянско слово” е на името на Иван Вазов

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *