Добра ли беше за вас 2021?

or

гласували: 155

Печалбата на ВиК – 6 000 лв.

0608Само 600 лв. дивидент от печалбата на ВиК за миналата година ще получи община Шумен, която е най-големият акционер в дружеството (с 23 %) след държавата с нейните 51 %. “Сега ще се чудим как да ги похарчим”, пошегува се зам.-кметът по стопанските въпроси Митко Киров, който е член на общото събрание на ВиК.

Днес на закрита за медии сбирка общото събрание е приело финансовия отчет на държавното предприятие за 2014 г. на управителя инж. Светлозар Дамянов без забележки, но не го е освободило от отговорност, каквато е обичайната практика.

За миналата година “ВиК Шумен” АД отчита 14,538 млн. лв. приходи от дейност и това е с 1,636 млн. лв. по-малко от предходната година. Счетоводната печалба пък е само 6 хиляди лева, която на фона на 393 хил. лв. за предходната година изглежда нищожна.

Митко Киров сподели, че по-малка печалба на ВиК не помни, откато представлява общината в общото събрание. “Имало е печалби от по над 100-200 хиляди лева други години. Сега обаче предприятието е разплатило доста стари задължения и затова печалбата е намаляла”, разясни Киров.

Управителят бил докладвал, че дружеството вече няма стари задължения, а само текущи разходи за настоящата година. Текущите били към 8 млн. лв., от които 5 млн. лв. за “оня” заем, изтеглен от предишния управител Мариян Ганчев, останалото били главно сметки за ток.

Според Киров събранието, което беше закрито за медии, не е намерило нередности в отчета на управителя, затова е чудно защо представителят на държавата е гласувал “против” освобождаването на инж. Дамянов от отговорност. Пратеничката на принципала Соня Димитрова обяснила, че от отговорност се освобождавал управител, само ако му предстояло освобождаване от работа.

“Аз такъв мотив за пръв път чувам. Практиката при нас в общината е всяка година да освобождаваме или не от отговорност управителите на общинските търговски дружества, независимо от това дали остават на работа или напускат”, контрира зам.-кметът. Той питал да не би да се готви уволнение на инж. Дамянов, но Димитрова го уверила, че нямало такава работа.

Зам.-кметът е заръчал на Соня Димитрова да предаде на началниците си в МРРБ, че кметовете на общини, които имат собственост във ВиК, не са съгласни да са само “общ фон” на събранията и че искат и техният глас да се чува. Димитрова обещала да предаде. “23 % от дяловете имат значение. Припомних й случая с МБАЛ-Шумен, при който общината обжалва решение на общото събрание и то няма да влезе в сила, докато не минат съответните процедури”, даде пример Митко Киров.

Коментари

  • шуменка август 7, 2015 в 9:33 am

    само да отбележа, че плащанията на стари задължения не намаляват печалбата пак игри и кражби

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *