С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Перли и мъниста

С изложба на авторски бижутана Ана Возницка и гоблени с мъниста на Катерина Кайрякова отбеляза християнския празник Благовещение Народно читалище “Напредък”. Голямата зала на читалището събра любители на приложните изкуства, които можаха отблизо да се запознаят със сътворените от двете авторки произведения. “Общото между двете авторки е, че са запленени от възможността да творят с ръцете си.” – коментира при откриването на изложбата водещата на събитието Красимира Жикова.

Гоблените са дело на Катерина Кайрякова, която от ученичка се занимава с шиене на гоблени, но в последните десетина години се е насочила към работата с мъниста, т. н. диамантени гоблени или смесени техники, някои от които си е измислила сама в търсене на нещо по-различно. Работила е и по модели, предназначени за шиене, които е изпълнявала с техниката с мъниста.

Втората част от изложбата е от ръчно направени бижута с перлички, мъниста и камъни. Автор на бижутата е Ана Возницка. Ана се запалва по камъните и работата с тях преди двайсетина години, пленена от красотата и излъчването им и възможността чрез тях да се покаже чувство, на човека, който обичаш.

Малко по-късно започва да работи с мъниста, като казва, че това е много по-трудно и трудоемко занимание, но това хоби и носи удоволствие, спокойствие и радост. „Дори, когато се случи да имам безсънна нощ, тя за мен не е изгубена, защото ръцете ми сътворяват красота.“ – казва авторката на бижутата.

Изложбата ще остане в Голямата зала на читалището до 7 април.

 

Коментари

  • Тана Парушева март 26, 2022 в 10:14 am

    Здравей Катя, аз съм приятелка на Марин от Бургас. Впечатлена съм от твоите красиви гоблени и вложения труд и търпение. Самата аз съм шила мънички гоблени и знам какво означава такова умение.
    Благодаря ти удоволствието.
    Успешна изложба. С уважение Танa

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *