С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,924

Патогени и насекоми унищожават боровете

Вредители причиняват съхненето на черния бор на територията на ПП „Шуменско плато“, това установиха експерти от Лесозащитната станция във Варна и Регионалната дирекция по горите в Шумен след обход на засегнатите площи, съобщиха от пресцентъра на СИДП. В цялата страна, при изкуствено създадените през миналия век иглолистни горски насаждения от бял и черен бор, се наблюдава съхнене. Основните причини за това са нетипичното за вида месторастене при част от културите /изкуствено създадена гора/, продължителните засушавания и по-високите температури през последните години, които водят до чувствително намаляване на атмосферната влажност и водните запаси в почвата и от там до разпространението на  вредители. Според директорът на РДГ-Шумен инж. Емил Гелов промяната в климата води до отслабване на боровите култури и от там до появата на множество патогени и насекоми, които унищожават дърветата.

При обследването на засегнатите борове над Шумен се виждат пикнидии по клонките и шишарките, пожълтели и изсъхнали иглици, както и наличие на смолни капчици по зелените леторасли, което е характерно за несъвършената гъба Diplodia pinea. Заболяването причинява изсъхване на иглиците през юни и опадването им. Инфектирането на кората  води до суховършия и загиване на цялото дърво, а при по-силно развитие и загиване на цели насаждения.

Още един вредител са открили експертите от ЛЗС-Варна в боровата гора – Leucaspis pini /Щитоносна въшка/. Ларвите и възрастните женски се заселват по вътрешната страна на иглиците, смучат сок от основата им, което води до пожълтяването и опадването им.

Лесовъдите от РДГ-Шумен и СИДП наблюдават съхненето от миналата година. Направено е предписание към Държавното горско стопанство в Шумен да се заложат пробни площи, в които се следи състоянието на бора. Редовно ще се извършва и мониторинг от страна на лесовъдите от РДГ-Шумен, като според инж. Гелов към момента процесите се развиват бавно, а състоянието на културите се наблюдава.

 

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *