С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,924

1,1 млн. лв. за Шумен

Д-р Светлана Маркова, зам.-кмет на община Шумен

1 100 000 лв. са предвидени за община Шумен от общо 40 млн. лв. за деинституционализация за 22 общини в страната. За Шумен се предвижда с парите да се изградят два центъра за хора с умствена изостаналост – всеки за по 15 души.

Според зам.-кмета по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова в центровете ще бъдат настанени хора от Дома за мъже с умствена изостаналост в Лозево.

В дома в момента живеят постоянно 90 човека, но част от тях са с психични и психиатрични проблеми и ще бъдат преведени в други центрове, които програмата предвижда да се изграждат едновременно и в други общини, каза д-р Маркова.

Тя напомни, че все пак става дума за проект, чийто краен резултат още не е ясен. Срокът, определен за предложения за насоките за кандидатстване на всяка община, е до 13 март.

Все още няма решение в коя част на Шумен ще бъдат обособени двата центъра за грижа на лица с умствена изостаналост, но няма да бъдат в централната част на града, уточни д-р Маркова. По националния проект изискването е те да бъдат ситуирани в места с осигурена базисна обществена инфраструктура – магазини, поща, читалище, пише в проекта. Това е задължително, а парковата среда е препоръчителна, коментира д-р Маркова и уточни, че според нея второто е по-важно за обитателите на тези центрове.

„Това е първа  стъпка към деинституционализация на възрастните хорат – започва се с хората с увреждания. Шумен има огромна нужда от центрове за хора над 18 години и ние ще продължим да настояваме за подобни заведения, защото бяхме го предложили в предишен проект“, каза д-р Маркова. Според нея е назрял моментът този тип услуги да се баландсират в областта, тъй като съсредоточаването им в Шумен вече води до криза за здравни кадри в този тип заведения.  Освен двата центъра за грижи в Шумен, програмата предвижда един такъв център да се изгради в Нови пазар. Центърът във Велики Преслав засега е в графата „резерви“, коментира проекта  д-р Маркова.

Двете одобрени национални карти, в които  се определят местата и видовете за новите услуги от резидентен тип и за подкрепа в общността, ще бъдат финансирани по оперативните програми „Региони в растеж“ и „Развитие на човешките ресурси“. Утвърждаването на двата документа е първата стъпка за реализирането на Плана за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа в периода 2018 – 2021 г., уточни д-р Маркова.

Коментари

  • Иджлял Кузан от Загориче март 2, 2018 в 10:43 am

    Какво разбрах,демек сербез ханъм ще се грижи за родни айнщайновци!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *