С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,533

Парите в брой

Данъчните започват проверки на фирми и нестопански организации, които в своите счетоводни баланси са посочили, че държат голяма сума пари в брой.

Инспекторите ще проверяват дали тези дружества не са извършили по този начин скрито разпределение на печалба. Според данните, които те сами са подали в НАП, 1 289 от фирмите имат в касите си по над 1 милион лева в брой.

Ревизорите се съмняват, че като декларират голяма сума пари в кеш, фирмите избягват плащането на корпоративни данъци и дивиденти. В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството – скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т.н. Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, следват ревизии, за да се установят неплатените данъци и осигурителни вноски за последните 5 години.

В данъчния офис в Шумен при извършване на проверки на фирмите, когато се констатират големи суми в касите им, редовно се извършват проверки за наличие на скрито разпределение на печалбата и недеклариран и невнесен от задължените лица данък дивидент. НАП приема сигнали за данъчни и осигурителни нарушения на единния си телефон за цялата страна 0700 18 700 или на електронна поща infocenter@nra.bg.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *