Одобрявате ли действията на служебното правителство?

or

гласували: 83

Парад на планетите

Ден на отворените врати „От атома до космоса“ ще се проведе пред Астрономическата обсерватория на ПП „Шуменско плато“ на 15 май, събота. Организатор на събитието е Центърът по природни науки към Факултет по природни науки на ШУ „Епископ Константин Преславски“. Предвидени са забавни химични експерименти за малки и големи, наблюдение на небесните тела с телескоп и представяне на много любопитни факти от различни сфери на науката, съобщиха организаторите, които обещават изненади за тези, които решат да се качат на Платото в Деня на отворените врати. Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.

Началото ще бъде дадено от 19 часа пред Астрономическата обсерватория, а от 21 часа ще започне наблюдението на небесните тела. В този период на месеца планетите Венера, Меркурий и Марс формират втори за годината малък парад.

Основите на бъдещата Астрономическа обсерватория в Шумен баир са положени през 1999 г., когато Шуменският университет изгражда Астрономически център с учебна обсерватория. От 2004 г. университетът е единственото висше училище в България, което предлага обучение в специалност Астрономия, бакалавърска степен, а от 2013 г. реализира и обучение в магистърска програма  Астрофизика и докторска програма Астрофизика и звездна астрономия.

Важен аргумент за създаването на астрономическа обсерватория в Шумен е фактът, че през 2004 г. проф. В. Шкодров и доц. В. Иванова наименоваха един от откритите от тях астероиди „Шумен“. Така Шумен се превърна в един от малкото градове в света, чието име носи астрономически обект. Построяването на сграда за Астрономическата обсерватория става възможно през 2015 г. благодарение на проект на Природен парк „Шуменско плато” по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013″.

От юни 2016 г. обсерваторията има статут на Научноизследователски и образователен комплекс на Шуменския университет. От началото на 2017 г. тя е отворена за дневен и нощен прием на посетители, което се оказва благопприятно върху интереса към Шумен като туристическа дестинация. Тази дейност се реализира изключително от Студентското астрономическо общество на Шуменския университет.

На покривната площадка на обсерваторията са монтирани 5,5-м и 3-метров купол, производство на ScopeDome (Полша). На втория етаж са разположени работен кабинет със сървър и зала за семинарни занятия със студенти. На първия етаж има оборудвана конферентна зала с 20 места и голяма изложбена зала, където в бъдеще ще може да се разположи мобилен планетариум.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *