С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,925

Панаир на занаятите “Майстории”

Пети Национален панаир на занаятите и декоративно-приложните изкуства ще се състои на 15 и 16 септември на пешеходната зона по бул. „Славянски“ в Шумен. Откриване на 15.09.2023 г. от 11,30 ч.

Събитието се организира от Народно читалище „ Напредък-1869“ – гр. Шумен с финансовата подкрепа на Община Шумен

За пети пореден път в „Майстории” ще участват майстори от различни краища на страната – Велико Търново, Габрово, Варна, Обзор, с. Главиница и с. Шуменци – Силистренско, Велики Преслав Шумен и региона. През тези два дни ще бъдат представени занаятите шекерджийство, тъкачество, медникарство, мозайка, различни изделия от орехи и лавандула,  българска везба, кене, макраме, различни видове плетива, ръчно рисувани дрехи, изработка на бижута с гайтан, перли и мъниста, пирография, художествен текстил, картини, плетене с царевична шума изработка на свещи от натурален пчелен восък, представители на пчеларско дружество „Отец Иван Дочев” гр. Шумен ще предлагат мед и пчелни продукти от собствените си пчелини.

Заповядайте да видите, да докоснете, да опитате, да си купите нещо, сътворено от талантливи ръце, нещо красиво, нещо българско, призовават организаторите шуменци и гостите на града.

Началото е поставено през 2018 година – годината на Европейското културна наследство, когато по инициатива на НЧ „Напредък 1869” стартира първият по рода си в Шумен – Национален Панаир на занаятите и декоративно-приложното изкуство „Майстории”. Той е своеобразно продължение на дългогодишната традиция на читалището да организира поредицата „Как се прави това” – демонстрации на стари български занаяти и техники. Основната цел е да се привлекат майстори, които да демонстрират своите умения, да предизвикан интерес у младите хора, които да направят първи стъпки в тези занаяти и техники, коментират рганизаторите.

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *