С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,705

Памет за Холокоста

Тази година Регионалната организация на евреите „Шалом“ в Шумен отбелязва 80 години от спасяването на преселилите се 2000 евреи от София през 1943-та година.

В знак на благодарност към шуменци за оказаната помощ, от организацията ще постави в Градската градина гранитен блок, на който ще бъде изписано: „Ние помним! С благодарност на шуменската общественост!“.

Откриването на паметният знак ще бъде на 24.06.2023 г. от 11:00 ч. на централната алея в Градската градина срещу заведение “Da House”, съобщават организаторите.

Паметният знак е изработен от художника Бехчет Данаджъ. Той представлява червено-кафяв гранитен блок с неправилна форма и тегло 350 килограма. На него е изобразен символът менора – свещник със седем гнезда. Плочата е монтирана на специален постамент в Градската градина в близост до основната алея.
Средствата за паметната плоча са събрани от еврейската общност в Шумен, която винаги е вземала дейно участие в икономическия и културен живот на града.

Историята,

разказана от Бета Хараланова, председател на РО „Шалом“ в Шумен


През 1860 година шуменските евреи изграждат в града най-голямата в страната синагога. През 1870 година откриват първото училище за момчета в Шумен. Даряват средства за изграждането и на паметника на Панайот Волов.
През 1941 година в България е приет Законът за защита на нацията. Той слага началото на гоненията на евреите в страната. През 1943 година българският народ, митрополитите Стефан и Кирил, както и подпредседателят на Народното събрание Димитър Пешев подемат кампания за спасение на българските евреи от лагерите на смъртта в Германия. Благодарение на техните действия от депортация са спасени 50 000 български евреи.

Сред застъпниците на онеправданите са и редица шуменски депутати – Васил Велчев, който е бил и фабрикант, юристите Любен Дюкмеджиев, Марин Тютюнджиев, д-р Николай Николов. Сред имената на защитниците са още учителят Васил Острев, както и актьорът Петър Слабаков по него време ученик в Шумен.
В същия период 2000 евреи от София са преселени в Шумен. Така местната общност ще разраства и достига до 3000 души.

След 1944 година депутатите Марин Тютюнджиев и д-р Николай Николаев са осъдени на смърт от Народния съд. Присъдата застига обаче само Тютюнджиев.
Днес еврейската общност в Шумен наброява около 30 души. След промените през 1989 година голяма част от тях се преселват в Израел.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *