COVID-19: Трябва ли да има ново затягане на мерките?
Да

or

Не
гласували: 734

Памет за опълченците

Заупокойна молитва за загиналите войни и опълченци в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година и молебен за здраве и благоденствие на българския народ отслужиха днес в храма „Свето Възнесение Господне” архиерейският наместник отец Димитър  и отци от шуменските храмове. Това сложи началото на празничната програма на Община Шумен по случай Националния празник на България Трети март. В края на заупокойната молитва отец Димитър се обърна към присъстващите: „Трети март е светла дата от календара на българския народ. В този ден почитаме паметта на всички наши деди, които претърпяха много страдания, понесоха много скърби, за да дойде така желаната от тях свобода за нашето Отечество. Затова наш дълг е да спомняме тяхната памет и особено паметта на онези, които загинаха по бойните полета за една голяма кауза – Освобождението на българския народ. Затова ние се прекланяме пред техния подвиг и тачим паметта на героите, които с вярата си, със самоотвержеността си, с подвига си направиха нашата свобода възможна.”

След църковния ритуал в знак на признателност пред паметните плочи на шуменските опълченци в двора на храма бяха поднесени венци и цветя.

Довечера в 18,30 ч. е тържествената заря-проверка пред паметника на загиналите във войните  шуменци на пл. „Кристал”. Тя се организира за трета поредна година от Община Шумен, Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“ и Командването на шуменския военен гарнизон. В ритуала ще участват представителни роти от Шуменския гарнизон и курсанти от Факултета по артилерия, ПВО и КИС. В церемонията ще се включат и представители на патриотични организации. Членове на клуб „Култура за Шумен“ ще раздават на гражданите специално изработени картички с ликовете на видни възрожденци. Рецитал, посветен на 3 март, ще изнесат Пламен Недеков, Цветомир Йосифов, Дженер Якуб, Божидар Атанасов и Тодор Андонов от ателие „Терапевтичен театър“ към Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания в Шумен. Слово за Националния празник ще произнесе областният управител проф. Стефан Желев. Ще бъдат поднесени и венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци.

Специална празнична програма, посветена на 3 март, представя днес  и Телевизия Шумен

През целия ден днес венци и цветя ще бъдат поднесени пред всички паметници и паметни плочи в Шумен и селата на общината, посветени на видни възрожденци и загинали за освобождението на България.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *