Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 562

Памет за загиналите

 

Новоиздигнатият в центъра на Върбица “Паметник на героите от цялата община във всички войни за освобождението на България” ще събере държавници, общественици, ученици и граждани, за да се поклонят пред подвига на загиналите и да отбележат Националния празник на България 3-ти март.

От години върбичани мечтаеха за светиня, пред която на празник да отдадат почит и да положат цветя. Тази тяхна мечта бе сърдечно прегърната от общинският кмет инж. Мердин Байрям, който положи неимоверни усилия това да се реализира.

Паметникът е дело на българският архитект Ясен Евгениев Павлов. Състои се от централен бял мраморен пилон с изобразен „Георгиевски кръст за храброст” и 6 черни мраморни плочи, на които са вписани 144-те имена на знайните войни от община Върбица, загинали за свободата на България в Руско-турската ,Балканската , Междусъюзническата и  Отечествената войни – във всички войни за освобождението на България! Има и незнайни войни, за които не е намерена достатъчно информация. В имената фигурират хора от всички етноси, населявали в дадения период община Върбица, уточни Красимира Крючкова от общинската администрация.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *