Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 804

Памет за Жокея

На 6 април е починал един от колоритните представители на Шумен от края на XX и началото на XXI век Иван Христов, когото малцина знаеха по фамилия, но почти нямаше хора, които да не са чували за него като за Иван Жокея.

 

Корените на Жокея бяха някъде в Плевен, където е роден на 2 юни 1943 година, но нито той самият, нито някой друг поставяше под съмнение битието му на шуменец. Пристига в града с родителите си като малък. На 14-ина години негова страст и хоби стават кончетата – ходи до Кабиюк да ги гледа и прекарава часове сред тях, за да стане след време професионален ездач и да добави към името до края на дните си прякора Жокея. В спортните среди познават Иван Жокея и като боксьор, покрай спортните му занимания като състезател след завръщането му от казармата и по-късно вече като треньор в зала “Юнак” и във Висшето военно училище.

 

Жокея беше и човекът, който даваше възможност на шуменската бохема от 70-те години на миналия век да се чувства като у дома си в Клуба на културните дейци. Назначават го там за барман, колкото да му върви стажа, докато работи и като треньор, но заедно със съпругата си Теменужка “развъртат” клуба до такава степен, че скоро стените му стават тесни да поберат всички желаещи и се налага да направят членски карти наистина само за дейци на културата.

 

В “Клуба” прекарват дни и вечер и децата и внуците на местните културтрегери. Впоследствие, когато се разгръща частната инициатива и Жокея и Теменужка наемат помещението под стола на старото РПУ на ул. “Лайош Кошут” за да направят от него култовото заведение “Синя лампа”, хлапетата от Клуба на дейците на културата ще се превърнат в гръбнака на клиентелата на новото заведение, а по-късно ще последват Жокея и в новата “Лампа” в сградата на Проектантска организация.

 

За тези, които го познаваха, Иван Жокея ще остане човек, готов да подаде ръка в нужда, човек, ангажиран с проблемите на своя град от позицията на негов редови гражданин, за близките си – чудесен баща, съпруг и дядо. По решение на семейството му тленните останки на Иван Христов ще бъдат кремирани, а прахът му ще бъде разпръснат над морето, където е обичал да прекарва всяко лято с близките си.

Поклон пред паметта му.

Коментари

  • А. Бъчварова април 13, 2018 в 10:09 pm

    Почивай в мир!

  • Я. Венелинов април 13, 2018 в 7:46 pm

    Мир на духът му!
    Беше страхотен човек и треньор!
    Съболезнования на близките!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *