С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 69

Памет за Джоко Росич

На 28 февруари, от 17,30 ч. Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” със съдействието на Унгарския културен институт към Посолството на Унгария в София организира вечер, посветена на 88-годишнината от рождението на легендарния актьор Джоко Росич. В рамките на вечерта ще бъде представен филмът на режисьора Дьорд Сомяш „Под краката им свири вятърът” (1976 г., 95 мин.) с участието на Джоко Росич, Ищван Буйтор, Ирен Бордан, Ищван Силади и др. Правата за излъчването на филма, както и субтитрите към него са осигурени специално за събитието с любезното съдействие на Унгарския културен институт.

„Под краката им свири вятърът” – първият унгарски уестърн, е филмът емблема, наложил Джоко Росич като легендарния „каубой” не само на българското, но и на европейското кино. По признанията на актьора, това е филмът, който го убеждава, че киното е неговото призвание.

Джоко Росич е роден на 29 февруари 1932 г. в Крупан, Кралство Югославия. Майка му е българка, а баща му – сърбин. През 1951 г. по политически причини емигрира в България. Завършва икономика във Висшия икономически институт „Карл Маркс” и школа по радиожурналистика в София, след което седемнадесет години работи като журналист в Българското национално радио. Никога не си е представял, че ще напусне журналистиката и ще стана актьор, но през 1968-а, по време на събитията в Чехословакия, е изгонен от радиото заради това, че не е български поданик, и от този момент започва активно да снима. Участва в български, унгарски и сръбски филми, а сред най-известните му роли са тези в „Осмият”, „Езоп”, „Демонът на империята”, „Михаил Строгов”, „На всеки километър”, „Гоя”, „Антихрист”, „Баща ми бояджията”, „Иван Кондарев”, „Сватбите на Йоан Асен”, „Войната на таралежите”, „Камионът”, „Хан Аспарух”, „Време разделно”, „Под игото”, „Капитан Петко войвода”, „Зарево над Драва” и др.

За приноса си към българското кино и култура Джоко Росич е удостоен с орден „Кирил и Методий” – I степен, и награда „Златен век” на Министерството на културата. Сред големите му филмови отличия са Наградата за мъжка роля в Националния фестивал на унгарското кино в Будапеща, Унгария, (1998) за филмите „Страст” и „Законът на циганите”; Голямата награда на Международния кинофестивал в Монреал, Канада, (1997) за филма „Законът на циганите”; Наградата на критиката в Кан (1977) за филма „9 месеца” и др.

Джоко Росич ни напуска на 21 февруари 2014 г., дни преди да навърши 82 години.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *