С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,081

Паметникът – национален

Паметникът „Създатели на блгарската държава“ да придобие статут на паметник с национално значение – с тази теза се е ангажирал президентът Румен Радев, който днес е на официално посещение в Шумен. Сутринта той бе приет от кмета Любомир Христов, с когото разговаряха по проблемите на града.

По време на разговорите, които бяха закрити за журналисти, кметът е запознал президента със състоянието на паметника и разяснил, че общината няма силите и финансовата възможност да поддържа съоръжението в добро състояние. Поемам този ангажимент да се срещна с институциите, отговорни за това и да съдействам за получаването на национален статут на паметника, е отговорил президентът Радев.

По време на срещата президентът е поставил въпроса за Военното училище в Шумен, което от години е факултет на НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново. „Ще се борим да бъде възстановен статутът на военното училище в Шумен като самостоятелно висше училище. Тук, аз помня, има много добри специалности, на много високо ниво, тук се обучаваха много добри кадри, а Шумен има нужда от тези кадри. Аз лично  и екипът ми ще се борим на държавно ниво този въпрос да бъде решен“, е казал президентът Радев пред кмета Любомир Христов.

Дуалното образование е бил третият акцент от разговорите. Президентът е обявил, че ще подпомогне община Шумен да бъде включена в програмата на швейцарското правителство за стимулиране на дуалното обучение, тъй като към момента градът не е предвиден за финансиране по тази програма. Президентът е предложил да съдейства за швейцарската програма, защото е бил впечатлен от индустриалното развитие на Шумен и възмоностите, които предлага Индустриалният парк, от инвестициите, които са направени към този момент и от това, че Шумен  ще има нужда от професионално добре обучени кадри.

След срещата президентът присъства на откриването на учебната година в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Коментари

  • valio kita септември 11, 2018 в 8:04 am

    gerbadjiite si pomagati se sre6tat

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *