С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 139

Пазете се сами

IMG_0253

Бариерите на жп-прелеза в село Мадара са били прибрани инкогнито за ремонт и от четвъртък кръстовището на железопътната линия с асфалтовия път е неохраняемо без шофьорите да подозират за това, съобщиха жители на селото.

“Няколко души са сигнализирали на дежурния в ОДМВР, че прелезът не е обезопасен, директорът ст. комисар Ялчън Расим е провел разговори със заместник-областния управител Петко Шаренков и са взети мерки за обезопасяване на железопътния прелез.” – коментира пред Шмоко.бг говорителят на полицията Ася Йорданова.
На място на самия прелез вертикалната сигнализация продължава да показва, че съоръжението е охраняемо, убеди се при проверка в Мадара репортер на Шмоко.бг. Железничарите само са си демонтирали бариерите, но не са поставили нито знак стоп, нито предупреждение, че прелезът е неохраняем.

По тази причина и колите, които пътуват по това трасе минават през жп-линията на юнашко доверие, като намаляват само пред спящия полицай малко преди релсите. “Знаете ли, че бариерите ги няма, а прелезът е в ремонт?” – попита Шмоко няколко шофьори след преминаването им през съоръжението. “А, няма ли ги?” – учудването беше една и съща реакция във всички случаи, а шофьорите се обръщаха назад да се убедят, че не ги лъжем.

“В момента от името на областния управител изпращам писмо до Генералния директор на Национална компания “Железопътна инфраструктура” за случая с искане в бъдеще местните общински и държавни органи да бъдат уведомявани за такива ремонти, а компанията да сигнализира с подходяща пътна сигнализация за провеждането им.” – каза пред сайта ни заместник-областният управител Петко Шаренков. Той звънил и в управлението на жепейците в Горна Оряховица, но оттам шефът директно го отрязал: те знаци нямало да поставят, защото били изпълнили наредба номер 4 за железопътния транспорт, като дали указания на машинистите още на 25 май да карат през прелеза с 15 км в час, за да могат да спрат, ако се появят хора или автомобили.

След разговори с шефовете на ОДМВР и на Пътно управление Шаренков е създал организация още днес следобед в Мадара да бъдат монтирани табели, предупреждаващи шофьорите, че прелезът е в ремонт и трябва да бъде минават с повишено внимание. Табелите са поръчани в рекламна фирма, за истински пътни знаци няма време, защото са необходими предварителни заявки. Успоредно с това и кметът на селото е поставил съобщения в магазините и кръчмите на селото, както и на бензиностанцията, че бариерите ги няма.

IMG_0226

Предупредителен знак А33 “Железопътен прелез без бариери липсва”. Няма и стоп.

IMG_0232

“А, как така ги няма бариерите?” Чудят се шофьорите и се обръщат да се уверят лично.

IMG_0237

Прелезопазачницата е заключена и няма следи от човешко присъствие. От бариерата е останал само механизмът за вдигане и спускане.

IMG_0244

Жълтата къщурка е боядисана, но в нея “никой не живее”.

IMG_0248

Шофьорите преминават уверено, мислейки, че прелезът е охраняем.

IMG_0251

От “Железопътна инфраструктура” смятат, че са си свършили работата, като са сложили ограничение за влаковете от 15 километра в час.

Коментари

 • Митко май 29, 2016 в 6:43 pm

  Пак журналистически глупости. Ако прелеза не е в изправност влаковете преминават през него със скорост до 15км/ч.., многократно подаване на сигнал “внимание” и готовност за спиране преди прелеза. Такива ситуации са десетки всеки ден, но евтината сензация е най-важна. Поинтересувайте се преди да пишете.

 • кирлиф май 27, 2016 в 9:51 pm

  Предупредителен знак А33 се поставя на 240 метра от прелеза в комбинация с пътен знак А35.1 „Бализ”. Втората Ви снимка показва знак А35.3 в комбинация с други знаци на 80 метра от прелеза. Много ми е интересно защо чисто ново съоръжение дава толкова много повреди? Дали някой не е спестил някой лев от полагане на нов кабел? Спри, огледай се, ослушай се и ако не идва влак премини!

 • Мадарчанка май 27, 2016 в 4:15 pm

  Ха, добре, че оправиха подлеза поне пешеходците да могат да преминават безопасно….

 • Тодор май 27, 2016 в 3:09 pm

  Като приближих прелеза откъм Конника ми направи впечатление, че нещо не е като преди. Не забелязах наистина липсата на бариери, защото откак съм шофьор, от 35 години все са си там. За всеки случай се огледах за влак и бързо се изнесох. Шмоко са прави в случая!

 • бариера май 27, 2016 в 2:07 pm

  Чл. 53. (1) Преди да премине през железопътния прелез, всеки участник в движението
  е длъжен, независимо от състоянието на бариерите, на светлинната и на звуковата
  сигнализация, да се убеди, че към прелеза не се приближава релсово превозно средство и
  че преминаването през прелеза е безопасно.

  Шмоко.бг: По принцип сте прав, но знаете дори един знак да се промени, като се имат предвид навиците на шофьорите, се налага полиция да контролира новата организация. Справка – “Стопа” от експеримента на предишния кмет на “Карел Шкорпил”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *