Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 813

Очи за живот

Зрението и “очите” не са идентични понятия и това го доказа във фоайето на Народната библиотека “Стилиян Чилингиров” известният общественик, писател и журналист от Смядово и Шумен Тодор Андонов. За биологията и социалните служби Тодор е незрящ, за живота – с широко отворени “очи”, безброй интересни истории, 8 издадени книги и стотици часове зад микрофона на смядовското общинско радио, където неслучайно го наричат “РадиоТошката”. В навечерието на днешния Ден на слепите Центърът за обучение на слепи – Шумен, библиотеката и издателство “Антос” организираха  творческа среща с Тодор Андонов, посветена на неговата 60-годишнина.

Във фоайето на библиотеката се събраха приятели, учители, преподаватели и роднини на Тодор Андонов, които заедно с водещия Живко Жечев разказаха любопитни спомени от свои общи истории с писателя. В началото на срещата Тодор Андонов в съпровод на рояла на Жанета Кацарова изпълни няколко песни за събралата се публика, а после представи и книжното си творчество от времето, когато се “провъзгласил за писател”. Първата му и най-малка книжка разказва за един малък човек, който преобръща представата за възможностите на слепите хора. “Баща и учител на слепите” е посветена на Валентин Аюи. В резултат на едно налудничаво пътешествие пък се появила втората книга, написана в съавторство със Станислав Симеонов – Шушу. “Двамата в един момент пиехме и пишехме, обаче вече не можехме да пишем и тогава Славея помагаше, голямата дъщеря, тя пишеше, ние разказвахме. Между кориците на книгата е разказът за това как от една идея на “пияна глава” може да се реализира нещо голямо и да привлече вниманието върху България на много медии в чужбина, включително CNN и Ройтерс. Двамата пътуваха в тандем с колело до Прага, за да видят как ще ни приемат в НАТО.

“Може и за вас да напише в следващите си книги, който се е срещнал с Тошко, не го забравя.” – коментира Живко Жечев. Той прочете и поздравителен адрес до юбиляра от лекторката по български език в Мелитопол в Украйна Красимира Колева. Новината за тези, които четат и очакват книгите на Тодор Андонов е, че авторът е решил да предостави всичките си заглавия за свободен достъп в електронен вариант в интернет.

13 ноември е обявен за Международен ден на слепите хора от ООН през 1946 г. Това е рождената дата на френския благородник Валентин Аюи, който полага основите за световното обучение на слепите и основава в Париж първия в света интернат за слепи. Заслугата за въвеждането на белия бастун като отличителен белег и средство за придвижване на незрящите е на французойката Жили Дербемон и в САЩ на Джордж Бонъм. Дългият бял бастун е изобретение на военния психолог Ричард Хувър през 1943 г.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *