С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 69

От сърцето на Европа

Симфоничният концерт под мотото  „От сърцето на Европа“ е включен в културния календар на Шумен на 13 февруари, от 18,35 часа, в концертна зала „Проф. Венета Вичева“. Диригент ще бъде шуменецът  Светломир Златков, а солист: Симеон Гошев – пиано. В програмата: Лудвиг ван Бетовен – Увертюра „Прометей“, Бела Барток – Румънски танци и Концерт за пиано и оркестър № 3 /първо изпълнение в Шумен/, Лудвиг ван Бетовен – Симфония № 7.

Отдавна имахме идея да свирим заедно със Симеон на шуменска сцена и сега поводът – 170 години от първия български оркестър, основан тук и 250 години от рождението на Бетовен е интересно преживяване, каза Светломир Златков на пресконференция преди концерта. Младият диригент за четвърти път ще дирижира шуменската филхармония.

Светломир Златков

Светломир Златков е роден през 1992 г. в Шумен. Започва да свири на пиано на 6-годишна възраст при Ралица Крумова. От 2001 г. е ученик на Надежда Милева. Носител е на много награди от клавирни конкурси в България и чужбина. От 2005 до 2012 г. си партнира в клавирно дуо с Елица Мирчева. Под наставлението на клавирните им педагози Н. Милева и Аринка Вътева дуото печели награди и се изявява в страната и в Европа. На 17-годишна възраст Светломир започва да учи дирижиране при Славил Димитров. Година по-късно е приет на първо място в Теоретичния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, където учи дирижиране при Георги Патриков и Мирослав Попсавов.

През 2013 г. постъпва в класа по дирижиране на Симеон Пиронков в Университета за музика и изпълнителско изкуство във Виена, който завършва с отличие през 2018 г. с публичен концерт на Симфоничния оркестър на Австрийското радио в Златната зала на Musikverein. Понастоящем следва хорово дирижиране в класа на Томас Ланг.

В своята досегашна кариера Светломир Златков е работил с различни хорове и оркестри в Европа. От сезона 2016/2017 е диригент на хора и оркестъра на църквата Св. Петър във Виена. През октомври 2018 г. печели специалната награда на журито на Третия международен конкурс за дирижиране „Нино Рота“ в италианския град Матера, през януари 2020 завоюва Грета награда на Диригентския конкурс а Европейския съюз. Сред оркестрите, с които е работил, се открояват Софийската филхармония, Wiener Concert-Verein, Orchestra della Magna Grecia, Италия, St. Petersburg Chamber Philharmonic, Webern Symphonie Orchester, Виена, Оркестъра на Държавната Опера в Шчечин, Полша, Симфониета София, Симфониета Шумен, както и Симфоничния оркестър в Пазарджик.

Златков е събирал ценен опит и знание от музиканти като Теодор Куренцис, Марк Албрехт, Ервин Ортнер, Марк Стрингър, Леонид Корчмар, Владимир Кираджиев, Аглика Генова, Любен Димитров, Милена Моллова, Атанас Куртев, Ростислав Йовчев, Сачико Кодама, Красимира Джордан.

Светломир Златков е също така активен и като пианист. По покана на диригента на виенския Камерен хор Веберн участва в изпълнението на Carmina Burana от Карл Орф в обработката за две пиана и ударни инструменти, а също така съпровожда хора в два концерта в Musikverein и Konzerthaus в изпълнението на Цигански песни от Брамс.

Понастоящем Светломир Златков е асистент на хоровия директор на Виенската Държавна опера, а от началото на 2019 г. води подготвителния клас по дирижиране на Виенския музикален университет.

Симеон Гошев

Българският пианист Симеон Гошев се отличава най-вече с интерпретациите си на различни музикални стилове от 20 век, както и с изпълненията си на творби от представители на класическия Виенски период. Предпочитанието му към тези композитори личи не само от програмите на неговите рецитали, но и от избора му на теми за неговите магистърска и докторска дисертация, и двете посветени на творчеството на Игор Стравински. Най- скорошните успехи на младия музикант са първата награда на конкурса „Бьозендорфер“ във Виена, Австрия, декември 2019 и втората награда от международния конкурс Панчо Владигеров в Шумен през юни 2019, както и общо три награди от конкурсите „Леош Яначек“ в Бърно, Чехия през 2017 и „От Бах до джаз“, Атина/Париж през 2018. В момента Симеон Гошев разделя времето си между Виена, където редовно изнася солови и камерно-музикални концерти, и София, където следва докторантура под ръководството на проф. Борислава Танева.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *