Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 806

От Менгишево до А-380

Сафийе Адемоглу, напуснала България на 5 години като София Найденова днес е втори пилот в най-големия пътнически самолет в света Airbus A-380.

“Момиче” от върбишкото село Менгишево яхна най-големия пътнически самолет в света и от близо седмица не слиза от страниците на турските вестници. 35-годишната Сафийе Адемоглу е първата жена пилот в Турция, която е пилот на пътническия гигант Airbus A380.

Превзета още една височина – Паметника “Създатели на българската държава” в Шумен

Сафийе е родена в България, в Менгишево, а през 1989 година т. н. Голяма екскурзия повлича в Турция и нея, и семейството й когато е едва 5-годишна. Преди няколко години предизвика възторг в южната ни съседка, когато стана герой в рекламен клип на Turkish Airlines “Истинската история на успеха”.

След заминаването за Турция майка и започва работа в стол, а баща й става шофьор на камион. Сафийе завършва гимназия в Истанбул и университет в Анкара след което е приета в академията за пилоти на турските аеролинии THY Flight Academy. Минава изпити по математика, физика, тестове за интелигентност и тестове за физическа дееспособност.

Финалният изпит и отваря пътя към центъра за обучение във Флорида и през 2011 година с още 39 кандидати от Турция заминава за САЩ. Там е единствената жена в група от 120 курсисти.

След като завършва лети на Airbus А-320 и А321, но мечтите не свършват дотук. На прицел е двуетажният въздушен великан Airbus A-380. “В двора на детската градина (в Менгишево, б. р.) имаше катерушка ракета. Качвах се на върха й и сънувах, че излитам в небето. Оттам дойде мечтата ми. Кой можеше да повярва, че емигрантка от малко село в България ще лети на най-големия самолет в света. Моята мечта беше да полетя с Airbus 380. Започнах обучението си в Emirates през септември 2018 и получих лиценз А380 след като издържах всички изпити за това. В момента аз съм първата турска жена, която лети на А380 и се гордея с това” – казва някогашното момиченце от Менгишево.

Невъзможно е да се прогнозира как би се радвил животът на Сафийе, дете на животновъди в ТКЗС, ако не бяха т. н. Възродителен процес и Голямата екскурзия. Като някакъв спомен или напомняне за тях Сафийе е кодирала преживяното в името на акаунта си в Twitter – SofiaNaiden. От София Найденова, каквото е било българското й име в НРБ.

 

Менгишево, там, откъдето тръгнала мечтата. “Моето село, моята градина, моята ракета” – пише Сафийе в Туитър при едно от завръщанията във Върбишко.

Коментари

 • Tony май 8, 2020 в 2:20 pm

  E i dobra che pilot ama sakın dane otkaje kopütyrnia bordo ta togava edvli shte nameri pytia kym zemiyata.vsicko e do elektronikata .

 • seri април 1, 2019 в 12:03 am

  ako beshe v balgaria vseoshte shteshe da kara raketata v detckata gradina dobre che e zaminala v turcia che kara airbus

 • Кадрие Шукриева март 31, 2019 в 9:41 pm

  Абе пак го обръщате на политика с тези коментари, кой е крив кой е прав,така било онака било! Кажете едно голямо БРАВО на момичето ,пожелайте и попътен вятър и успех в личен и професионален план! Хубаво е,когато хората сбъдват мечтите си!
  БРАВО МОМИЧЕ!

 • Mumine март 30, 2019 в 10:19 pm

  Тя е родена в Зърнево Толбухинско.Роднина ни е.Поправето този израз.

 • Румяна Асенова март 30, 2019 в 10:02 am

  Съдба!!! И упорити труд и учение – това е духът на българите и България от създаването й.
  БРАВО! И на семейството, което всъщност е съхранило добри спомени и чувства към родната страна, които е предало на детето си. НЕ на омразата и озлоблението, породени от грешни решения и действия на властващите държавници.
  Има и успели турско-български момчета в морското дело…

 • dex март 29, 2019 в 11:35 pm

  Никола март 28, 2019 в 11:10 pm
  Глупаво е да наричате държавния терор над населението “голяма екскурзия”
  ——————————————————————
  Кольо, сине мамин, а изгонването на тракийските изселници не е ли държавен терор?

 • Eugeni март 29, 2019 в 10:37 pm

  С други думи успехът й се дължи на “голямата екскурзия”. Не знам, дали няма да й се наложи нова екскурзия, когато турският кандидат султан и неговото налудничаво ислямизиране я принудят да търси спасение другаде. Иън

 • Христо март 29, 2019 в 10:19 am

  Родена 1989 година а иначе 35 годишна как става това

  Шмоко.бг: Родена е през 1984 година във Велики Преслав. През 1989 година заедно със семейството си напуска България.

 • Никола март 28, 2019 в 11:10 pm

  Глупаво е да наричате държавния терор над населението “голяма екскурзия”

  Шмоко.бг: Употребен е изразът т. н. голяма екскурзия. Този, да, циничен евфемизъм е използван от властите и е придобил популярност сред гражданите именно в този вид, в това число и сред българските турци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *