Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 706

МВР се отчете

 

С 208 престъпления по-малко спрямо миналата година са регистрирани на територията на ОДМВР – Шумен през 2018 година. Това става ясно от отчета за дейността, който беше представен днес пред ръководния състав на дирекцията и представители на прокуратурата и съда. За представянето на отчета в Шумен пристигнаха директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов и  зам.-директорът на ГДНП ст. комисар Благородна Макева.

Регистрираните в областта престъпления са 2020, а от тях 1090 са разкрити, което е почти 54 процента разкриваемост. Съществени изменения в структурата на регистрираните престъпни деяния не се отчитат, коментираха от ОДМВР. Най-голям дял през 2018 година заемат престъпленията срещу собствеността- 823. Наблюдава се увеличение при грабежите и спад при кражбите. Регистрирани са 16 грабежа с един повече от 2017 година. Кражбите са 593 спрямо 706 за предходния отчетен период.

Престъпленията против личността са 102, с 14 по-малко от 2017 година. Четири са умишлените убийства в областта. През 2018 година в Шуменско са реализирани 44 телефонни измами. Щетите от тях са 316 000 лева. Разкрити 33 от този вид престъпления, остава работа по още 11.

Регистрираните престъпленията свързани с наркотични вещества са 85, с 22 повече от регистрираните през 2017 година.

През 2018 г. са разкрити 214 икономически престъпления. Иззети са 26704 къса цигари, 702 кг нарязан тютюн и 2450 литра алкохол без бандерол.

На територията на областта през изминалата година са възникнали 749 пътнотранспортни произшествия, 100 от тях са тежки. Загинали са 18 участници в движението, ранени са 101.
Няма посегателства срещу възрастни хора , които живеят в малките и отдалечени населени места. За това спомагат и мобилните екипи, които ги посещават регулярно.

Отчетена е била и превантивната дейност на областната дирекция за изминалата година. През месец януари продължи кампанията на ОДМВР- Шумен „Шофирайте разумно! Животът е с предимство.“ На възлови кръстовища в града и по главен път Русе- Варна бяха поставени бордове с призив към водачите за шофиране с разумна скорост и повече толерантност на пътя. Съвместно с общинските администрации в област Шумен се проведе кампания за противодействие на телефонните измами. Бяха отпечатани флайери и плакати с описани сценарии, ползвани от измамниците. Листовки бяха разпространени на местата за плащане на местни данъци и такси. Полицейските и младши полицейските инспектори посетиха домовете на възрастни, самотноживеещи и трудно подвижни хора и проведоха беседи с тях. В местни медии продължи да се излъчва изработения от ОДМВР- Шумен видеоклип за превенция на измамите.

През месец март служители на РУ- Шумен участваха в инициативата „Приобщи приятел“. Полицейските служители изиграха приятелска футболна среща с ученици от профилираната паралелка по физическо възпитание и спорт при СУ „Трайко Симеонов“ в града . Преди двубоя учениците научиха от инспектори в детска педагогическа стая какво е престъпление и какви са отговорностите, които носят извършителите и съучастниците в противозаконни деяния.

В края на месец април ОДМВР – Шумен взе участие в организираното от Главна дирекция „Национална полиция” национално спортно състезание по Програма „Детско полицейско управление”. Ученици от ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ в село Царев брод спечелиха купата за комплексен победител.

През месец юни 2018 година деца от Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Каспичан, Каолиново и от шуменското село Царев брод завършиха последния си етап от обучителния процес по програма „Детско полицейско управление“ с открит урок и изпит по пътна безопасност.

По инициатива на ОДМВР Шумен по случай 26 юни – международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици беше изработен клип за вредата от употребата на синтетични наркотици.

През месец септември беше даден старт на инициативата по пътна безопасност „Да пазим нашите деца“. В централна част на областния град млади регулировчици от различни училища под надзор на униформените служители спряха за проверка десетки автомобили. Отправени бяха апели към водачите за разумно шофиране и да пазят децата. Шофьори от всички общини в областта получиха листовки със съвети по пътна безопасност и сенници за автомобили с призив „Да пазим нашите деца“.

ОДМВР- Шумен се включи в инициативата „ С предпазен колан на задната седалка“. В мащабното интерактивно обучение бяха обучени над 2 200 деца от втори до четвърти клас. През 2019 година инициативата продължава.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *