С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,799

Отхвърлиха план-сметката за боклука

Общинският съвет в Шумен отказа да разглежда на сесията си днес План-сметката за разходите по чистотата за 2023 г., където се предвижда сериозно увеличение на разходите. През 2022 г. общата сума за чистота е била 9 822 529 лв., сега общината иска общ размер 12 206 947 лева. План-сметката не предвижда вдигане на промила за такса смет. Обясненията са, че разходите се увеличават и поради факта, че шуменският боклук вече се превозва до завода в с. Езерово с техен транспорт, за което общината плаща по 137 лв./тон, при доста по-ниски цени за съседни общини.

Дебатът започна в началото на заседанието, когато съветникът Камен Андонов обяви за недопустимо разглеждането тъй като според чл. 66, ал. 3, т. 2 от ЗМДТ, ако държавният бюджет на държавата не е приет от НС, план-сметката се приема до 15 януари. Не можем да гласуваме нещо, за което срокът е изтекъл, коментира Андонов. Мотивите на съветник Добромир Драев за отпадане на точката бяха свързани с факта, че тази план-сметка е различна от публикуваната на сайта на общината. Той предложи общинската администрация да изтегли докладната, да я качи на сайта за обсъждане, след което да я внесе на следваща сесия.

След прекъсване за кратко заседание на правната комисия,, председателят на Общинския съвет в Шумен адв. Ася Аспарухова обяви гласуване, което отхвърли точката от дневния ред.

Съветникът Метин Джамбазов от ДПС поиска 15-минутно прекъсване, в което правна комисия да се произнесе по изказаните съображения, поиска и отделно гласуване дали точката да влезе в дневния ред. След прекъсването, без коментари, „за“ разглеждането на точката гласуваха 11 съветници, против бяха 13, 15 се въздържаха. Така точката не влезе в дневния ред. Очаква се общинската администрация да качи документа на сайта за ново обсъждане и повторно внасяне в Общинския съвет след това.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *