С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,925

Отиде си полк. Димов

Почетният гражданин на Шумен, о. р. полк. Димо Димов е починал на 91 годишна възраст, съобщи днес Радио Шумен.

Полк. Димо Тотев Димов е роден на 25 април 1930 г. в с. Кръвеник, Габровско. Завършва средно образование в Априловската гимназия в Габрово, полувисше в Народното военно артилерийско училище, профил „Земна артилерия“ и висше образование във Великотърновски университет, специалност “История”.

От 1982 до 1983 г. Димо Димов е назначен за пръв директор на комплекс “Създатели на Българската държава”. След това в продължение на три години е секретар на НЧ “Добри Войников”, впоследствие – началник на “Гарнизонна школа по военно-патриотично възпитание”, Шумен.

По време на службата си като офицер и в запаса Димо Димов е познат като активен изследовател на историята на Шумен и Шуменския гарнизон. Автор е на значими трудове с военна тематика: “Храбростта на Шуменци 1944-та”, “Имена, изсечени в гранит”, “Шуменска епоха”, “Сава Доброплодни” – биографичен очерк, “125 години Шуменски военен клуб”, „Дневникът на капитан Куцаров“, „Славата на шуменските бойни знамена”, „Учители и ученици от Шумен – доброволци в Сръбско-българската война 1885 г.“, „Първият военен паметник в България”, „Великият ден на Шумен“, „Шуменци по пътя на победите“ и др. Заедно с тези издания, Димо Димов има повече от 200 публикации в списания, сборници, юбилейни издания, периодичен печат и в електронни издания.

Инициатор и организатор е на създаването на Музея на VII-ми пехотен Преславски полк, откриването на музей на Шуменския гарнизон, изграждането на паметник на Васил Левски в града, поставянето на паметни плочи на дома на ген. Марин Куцаров, на спасителите на бойни знамена от Шуменско. Член е на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Шумен, Съюза на ветераните от войните на България, дългогодишен активен краевед и член на Управителния съвет на Дружеството на краеведите „Георги Джумалиев“ при НЧ „Добри Войников-1856“ – Шумен. Награден е с орден „За военна доблест и заслуга“ на Държавния съвет на НРБ през 1981 г.

За активната си изследователска и творческа дейност през 2000 г. Димо Димов е носител на “Наградата на Шумен”, а през 2006 г. Националният съвет на Съюза на краеведите в България го удостоява с Диплом за присвоено звание “Заслужил краевед”. През 2008 г. е удостоен с почетно звание I степен „Носител на златна значка на гр. Шумен“. През май 2020 година за цялостната си дейност беше удостоен с най-високото признание на Община Шумен – Почетен гражданин на Шумен.

Погребението на полк. Димо Димов ще бъде в неделя (29.08) от 10 ч. в Гробищния парк в Шумен. Полк. Димо Димов ще бъде положен в Aлеята на бележитите шуменци.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *