С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,096

Отиде си Астор

На 78-годишна възраст е починал почетният гражданин на Шумен и световноизвестен български илюзионист Атраник Шаварш Арабаджиян – Астор. Новината съобщи неговият близък приятел Игор Марковски. През последните месеци Астор, който беше един от най-разпознаваемите у нас шуменци е имал сериозни здравословни проблеми.

За признанието, което Астор имаше по света говорят думите му от едно интервю през 2018 година:

“Работил съм в над 40 държави с най-добрите и известни илюзионисти в света. Сред тях са американците Джеф МакБрайт и Ланц Бъртън и много други колеги от цял свят. На Ланц Бъртън три пъти съм му гледал спектаклите в Лас Вегас и трите пъти той спира спектакъла по средата, за да ме представи на неговата публика с думите: “Дами и господа, за мен е чест, че тази вечер сред нас е моят скъп приятел от слънчева България, най-добрият магьосник на Европа – Астор!”

Работил съм в цяла Европа, в много от Африканските страни – Нигерия, Гана и други, в Азия – в Китай и Япония, в Близкия Изток, в Америка – Южна и Северна, стигнах и до Австралия. Първото ми излизане зад граница беше за Югославия. Бях 22-годишен, когато подписах първия си договор за чужбина – за Белград. Най-много хората реагираха и се учудваха на номерата ми в Япония. Най-гостоприемно и радушно съм бил посрещан в прекрасната тогава Сирия.

Най-скучно ми е било в Югославия, най-интересно ми е било да работя в Египет, тъй като там се заражда в древни времена илюзионното изкуство и маговете. В Египет работих с най-известния италиански импресарио Пиеро Масари, който ми каза: “С много артисти съм работил от Европа, но Вие, г-н Астор, сте най-добрият”. Тази оценка получих от най-известния европейски импресарио – Пиеро Масари.”

През 2003 година заради приноса му за популяризирането на Шумен Астор беше удостоен със званието “Почетен гражданин на Шумен”.

Поклон!

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *