С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 69

Осъден: Невинен съм

Иван Радев обжалва присъдата си за убийство и пледира невинен

Иван Радев обжалва присъдата си за убийство и пледира невинен

Осъденият на 18 г. затвор за убийство Иван Радев (61 г.) от Нови пазар обжалва присъдата си пред Варненския апелативен съд и пледира невинен.

Радев беше закован с ДНК от слюнка четири години след смъртта на 77-годишния Васил Атанасов. Шуменският окръжен съд прие за доказано, че през юни 2011 г. Радев е убил дядото, като го пробол три пъти в гърдите с нож.

Задържаха го близо 4 г. след престъплението – през ноември 2014 г., след като ДНК от слюнката му съвпадна с ДНК от биологичен материал под ноктите на убития, докато се отбранявал. Радев отказваше да дава проба, накрая беше задължен със съдебно разпореждане. Според наблюдаващия прокурор Маргарита Герогиева присъдата на шуменския съд е справедлива. Радев и защитата му обаче твърдят, че преки доказателства за вината му няма, нямало и мотив.

Убитият пенсионер живеел сам в апартамент в Нови пазар. Двамата се познавали, защото работили известно време заедно в завод “Китка”. Радев често имал нужда от пари, защото играел комар, а нямал постоянни доходи. Във фаталния ден той отишъл до дома на Васил, но пенсионерът отказал да му даде заем. Под предлог, че иска да го почерпи за рождения си ден, Радев влязъл в апартамента му.

Според обвинението между двамата възникнал конфликт и се стигнало до физически сблъсък. Васил бил повален на леглото. Радев взел домакински нож и нанесъл с него три силни удара в гърдите на възрастния мъж. Единият бил смъртоносен. Подсъдимият преровил жилището, за да търси пари, изхвърлил ножа в печката, излязъл и заключил входната врата отвън. Тялото на Васил Атанасов било открито два дни по-късно от съседи и роднини.

Личната лекарка издала съобщение за смърт, но без да направи обстоен преглед на тялото. Роднините сами видели раните при къпането на трупа преди погребението и сигнализирали полицията, но вече били започнали да почистват и да подреждат апартамента и следите не били запазени.

Радев, който има 5 присъди в биографията си, бил сред заподозрените. Разпитван е и от столични криминалисти, но не му повдигнали обвинение. Разследващите иззели ДНК материал от ноктите на убития мъж, но поради погрешна увереност на оперативния работник, че разполага със сравнителен материал от заподозрения, не бил взет материал за изследване от Радев. Едва 2 г. по-късно, по законов ред била изискана ДНК проба и от Иван Радев, а при сравнителния анализ се установила идентичност с биологичния материал, намерен по ноктите на трупа на Васил.

В жалбата си пред втората съдебна инстанция Радев твърди, че след като местопроизшествието не е било запазено, а доказателствата били компрометирани, липсвали доказателства за вината му. Подсъдимият счита, че свидетелите, на които се е позовал ШОС, за да признае вината му, са ненадеждни. Той настоява, че осъдителната присъда е несправедлива и се основава само на предположения.

Подсъдимият, който и днес не се призна за виновен, поиска от Апелативния съд делото да се върне на прокуратурата или да бъде напълно оправдан. Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30 дневен срок.

Коментари

  • Varg април 21, 2016 в 11:21 pm

    Коя е тая лична лекарка искам да се лекувам при нея

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *