COVID-19: Трябва ли да има ново затягане на мерките?
Да

or

Не
гласували: 734

Хоровите празници онлайн

ХХVI Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ в Шумен ще се проведат онлайн поради пандемията от COVID-19, съобщават от пресцентъра на Общината.

За събитието са подготвени два филм-концерта, които представят участниците в тазгодишното издание на фестивала заедно с техните изпълнения. Те ще бъдат излъчени в две поредни вечери на 8 и 9 април (четвъртък и петък) от 19.00 часа на LED-стена, монтирана над грифоните пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Концертите ще бъдат качени в YouTube канала на Община Шумен и могат да се гледат онлайн тук:

Първа концертна вечер – 8.04. 2021
https://www.youtube.com/watch?v=URxz-DhTN5c

Втора концертна вечер – 9.04. 2021

https://www.youtube.com/watch?v=yHLkDUg2i08

 

Двата линка в YouTube канала на Община Шумен ще бъдат активни в дните на премиерата на филма на 8 и 9 април от 19.00 часа.

Макар че няма да има официално откриване на живо, ще бъде спазена традицията и на фасадата на театъра ще бъдат поставени знамената на всички държави, които имат участници във фестивала.

Общо 29 са хоровете, които тази година се включиха в Международните детско-юношески хорови празници в Шумен. 17 от тях са от България, 12 са колективите от чужбина (Германия, Австрия, САЩ, Сърбия, Израел, Румъния, Русия, Испания и Украйна). 26-тото издание на фестивала е с рекорден брой участници, тъй като се провежда във виртуалното пространство и не е свързано с пътуване и разходи, уточняват от пресцентъра на Общината.

50 години Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ в Шумен

На 8 и 9 април 2021 г. ще се проведат XXVI Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ – първият хоров фестивал в България. Началото е поставено преди 50 години по инициатива на почетния гражданин на Шумен проф. Венета Вичева. Тазгодишното издание на хоровите празници е посветено на 90-годишнината от нейното рождение.

 

Заради извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, фестивалът ще се състои онлайн. Според регламента хоровете трябва да изпратят два видеоклипа на свои изпълнения от 2018 година до днес, които ще бъдат монтирани в два концерта. Те ще бъдат излъчени в дните на празниците, 8 и 9 април, от 19.00 часа в YouTube канала на Община Шумен. Зам.-кметът Росица Антонова ще открие събитието с видеообръщение.

В онлайн изданието на фестивала ще участват 17 хорови формации от Шумен, Варна, София, Русе, Пловдив, Плевен, Бургас и Перник, както и 10 състава от Германия, Австрия, САЩ, Сърбия, Израел, Румъния, Русия и Испания. Професионално жури с председател проф. д-р Теодора Павлович и членове проф. д-р Мадлен Бъчварова, Славил Димитров и Томислав Вичев ще определи носителя на наградата за диригентско майсторство на името на проф. Венета Вичева. Отличието включва статуетка и грамота и се предоставя от Томислав Вичев и Фондация „Проф. Венета Вичева“. Всички хорове ще получат дипломи за участие от кмета на Община Шумен, Българския хоров съюз и Федерацията на хоровете към Европейския съюз.

Повече информация за участниците и журито може да се намери в електронната брошура, която е достъпна на български език: https://heyzine.com/flip-book/fd6cba1c85.html и на английски език: https://heyzine.com/flip-book/d487eeede6.html .

Концертната програма на фестивала също може да бъде разгледана онлайн: на български език: https://heyzine.com/flip-book/b745609044.html и на английски език: https://heyzine.com/flip-book/d974b47ea9.html .

По повод 50-годишнината на хоровите празници ще бъде подготвен цветен юбилеен албум, който се финансира от Община Шумен и спонсори.

XXVI Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ се организират от Община Шумен и ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов“ и се провеждат под патронажа на кмета Любомир Христов. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата, Българския хоров съюз, Федерацията на хоровете към Европейския съюз и Фондацията „Проф. Венета Вичева“.

Информация за журито на XXVI Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ – 8 – 9 април 2021 г.

Проф. д-р Теодора Павлович е професор по дирижиране и ръководител на катедра „Дирижиране и композиция“ в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, гр. София. Тя е вицепрезидент на Световната федерация за хорова музика IFCM от 2008 до 2014 г. и понастоящем е представител на България в Световния хоров съвет. Диригент е на Хора на Класик ФМ Радио и на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“. С тях многократно участва в престижните музикални форуми ММФ „Софийски музикални седмици”, „Варненско лято“, Европейски музикален фестивал – София, Международен фестивал на камерната музика – Пловдив, ММФ Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“, гр. Пазарджик и други., както и в елитни музикални събития в Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Испания, Люксембург, Франция, Румъния, Словения, Сърбия и др. Проф. д-р Павлович е редовно канена за член на международно жури на хорови конкурси и като лектор в рамките на международни събития в 24 европейски страни, както и в САЩ, Русия, Китай, Тайван, Южна Корея, Япония и Израел.

Проф. д-р Мадлен Бъчварова е професор по музика, музикален педагог, диригент, пианист, певец и директор на хоровите програми в Хановер Колидж, САЩ. Тя е носител на престижната награда „Грами“, който е еднакво умел с класическия и мултикултурен репертоар. В Хановер Колидж проф. д-р Мадлен Бъчварова преподава дирижиране, пиано, солово пеене и история на музиката и ръководи представителните хорове на колежа. Под нейно ръководство хоровете на Хановер Колидж осъществяват концертни изяви и турнета в България, Австрия, Ню Йорк, Чикаго, Флорида, Джорджия, Тенеси, Кентъки, Илинойс и Индиана.

Славил Димитров е носител на призови награди от български и международни конкурси като пианист, диригент и композитор. През годините е бил гост диригент на симфонични оркестри и оперни театри в България, Гърция, Италия, Испания, Германия, Сърбия, Франция, Турция, Япония. От месец юни 2015 година Славил Димитров е диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“. От октомври 2018 година е и председател на Българския хоров съюз.

Томислав Вичев тръгва на уроци по пиано още на пет годишна възраст. По-късно учи в Музикалното училище „Любомир Пипков“ в София под ръководството на Ана Илиевска. До завършването си участва в много концерти в цяла България – самостоятелни и за пиано и оркестър. През 1990 г. е приет в НМА „Панчо Владигеров“ в класа на проф. Стела Димитрова. Участва в множество концерти и проекти, работи като пианист в Музикалния театър „Стефан Македонски“ и Софийската опера. Има множество участия в Япония, Южна Корея и Китай. През последните няколко години активно се занимава и с преподаване на уроци по пиано.

24.03.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28.03.2017 г.

Шумен е домакин на ХХIV-те Международни детско-юношески хорови празници “Добри Войников”

От 6 до 9 април в Шумен ще се проведат ХХIV Международни детско-юношески хорови празници “Добри Войников”. Тазгодишното издание на фестивала е посветено на 45 години от неговото създаване и на 85 години от рождението на проф. Венета Вичева, по чиято инициатива през 1971-ва година се провежда първото издание на тържествата. Това съобщи днес на брифинг пред журналисти зам.-кметът по образование и култура Найден Косев. В него участваха още директорът на ОДК Павлинка Марева и ръководителят на хор „Бодра песен” Деница Узунова.

ХХIV-те Международни детско-юношески хорови празници “Добри Войников” се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Шумен и се провеждат под патронажа на кмета Любомир Христов. Хоровите празници се реализират с медийната подкрепа на БНР Радио Шумен и ТВ Шумен. Съорганизатори са Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Български хоров съюз, Балкански хоров форум, Федерация на хоровете към Европейския съюз, Фондация „Венета Вичева”. Символичен домакин е хор „Бодра песен”, а основен организатор – Центърът за подкрепа на личностното развитие – Обединен детски комплекс, Шумен.

Стремежът на организаторите на хоровите празници е всяко издание да допринася за израстването и популяризирането на детско-юношеското хорово изкуство и чрез нови елементи и творчески предизвикателства да привлича хорове от страната и чужбина, обясни Павлинка Марева.

Участници в ХХIV-те Международни детско-юношески хорови празници “Добри Войников са 9 хора от България – Пловдив (2), Шумен (2) , Варна, Бургас; Унгария, Румъния и Украйна. Около 350 е броят на хористи, диригенти, пианисти и официални гости в това издание на хоровия празник.

Престижът на единствените по рода си хорови празници в България, които се провеждат вече 45 години без прекъсване, е доказан. Деница Узунова сподели, че нтересът на професионалистите в областта на хоровото изкуство е много голям и специални гости тази година ще бъдат известни композитори, диригенти и ръководители на музикални организации от България и чужбина. Специално е участието на унгарския хор „Аурин” към Музикалното училище на името на Золтан Кодай в Кечкемет, Унгария. По повод 135 години от рождението на унгарския композитор и фолклорист Золтан Кодай (1882-1967) 2017-та е обявена за Година на Кодай от Юнеско, който с преподавателската си дейност допринася чувствително за развитието на музикалното образование в Унгария. Участието на хор „Аурин” в хоровите празници в Шумен е спонсорирано от Унгарския културен институт в България, Българското национално самоуправление в Кечкемет, Посолството на Унгария в София.

Официални гости на фестивала са:

– проф. Емил Янев – президент на „Федерацията на хоровете на Европейския съюз”, Председател на „Балкански хоров форум”;

– проф. Теодора Павлович – завеждащ катедра “Дирижиране” в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”, представител на България в Световния хоров съвет и член на Борда на Директорите на Световната федерация за хорова музика IFCM ;

– Амброж Чопи от Словения – композитор и диригент, професор по музикални дисциплини;

– Жан-Пиер ван Авермаат от Белгия – генерален секретар на Федерацията на хоровете към Европейския съюз;

– д-р Галина Луканова – председател на Българския хоров съюз;

– г-жа Катрин Ренгли – директор на младежкия хоров фестивал в Базел, Швейцария;

– композиторите проф. Петър Льондев и Любомир Денев;

– поетесите Мария Донева и Мария Костадинова;

– диригенти, журналисти от БНР.

За първи път и по случай 45-годишнината на фестивала по време на ХХIV-те Международни детско-юношески хорови празници “Добри Войников” в Шумен ще се проведе Творческо ателие с хоровете, на което ще се подготви за изпълнение специално написаната за случая нова хорова творба – Кантатата „Синьо небе от мечти” за хор и оркестър по текстове на Мария Костадинова. Самият автор – композиторът и диригент от Словения Амброж Чопи, ще ръководи работата с хоровете и ще дирижира световната премиера на Гала концерта – 8 април. В премиерата ще вземат участие всички хорове и Симфониета – Шумен.

Откриването на хоровите тържества в Шумен на 6 април ще бъде съпроводено с премиера на друг песенен цикъл. Хор „Бодра песен” ще изпълни за първи път 4 песни от композитора Любомир Денев по стихове на Мария Донева. След успешен концерт през 2015 година на хора и шуменската филхармония с творби от Любомир Денев композиторът написа този цикъл специално за “Бодра песен”. В тази връзка на 6 април от 15.15 часа в РБ “Ст. Чилингиров” хоровите празници ще започнат с творческа среща с двамата автори – поет и композитор, под надслов „В ритъма на поезия и музика”, където поетесата Мария Донева ще представи и новата си стихосбирка “Любовта идва”.

По традиция в рамките на фестивала се провежда творческата среща за гостите – диригенти, музиканти и учители, на която водещ и лектор ще бъде уважаваната проф. Теодора Павлович. На 7 април от 14.30 часа в Арт-студио 3 на БНР Радио Шумен ще има лекция на тема: “Методи за художествена интерпретация на хоровата партитура и значение на литературния текст за изграждане на интерпретационния модел.”

През тази година за втори път ще бъде връчена награда за диригентско майсторство “Проф. Венета Вичева” – грамота и статуетка. Наградата е учредена и предоставена от фондация “Венета Вичева” с председател Томислав Вичев. Комисия от гостуващите диригенти проф. Теодора Павлович, проф. Емил Янев, Амброж Чопи и д-р Галина Луканова ще определи носителя на наградата.

Всички хорове ще получат Диплом за участие от кмета на Шумен г-н Любомир Христов, диплом от Българския хоров съюз, Грамота от Националния дворец на децата, Грамота от Федерацията на хоровете към Европейския съюз и Сертификат за участие в Творческото ателие със словенския композитор Амброж Чопи.

За участниците във фестивала е организирана богата културна програма и възможност за посещение на музеи и архитектурни паметници.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *