С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Огън мъже


Огън мъже е най-точното и кратко описание на шуменските пожарникари от РДПБЗН, които утре ще отбележат професионалния си празник. В пламъците на огъня те влагат професионализъм, сила, дават всичко от себе си за спасяването на хора попаднали в екстремна ситуация, спасяват имущество, помагат на пострадали. Празничният ден е и повод за

Равносметка

Според доклада на директора на РДПБЗН – Шумен инж. Иван Иванов от началото на годината до момента на територията, обслужвана от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен са възникнали 977 произшествия, като пожарите са 534, аварийно- спасителни дейности и техническа помощ са 357 и 86 други произшествия. За сравнение през 2022 година са възникнали 1054 произшествия, като пожарите са били 659, аварийно- спасителни дейности и техническа помощ са 317, 54 са били други произшествия. При пожари тази година са загинали двама. Най-много произшествия са възникнали през 2012 година – 1720.

Международни мисии:

Земетресението в Турция

Тази година служители на РДПБЗН- Шумен участваха в мисии в Република Турция и Република Гърция. Шумен изпрати екипи по механизма за гражданска защита на Европейския съюз, които оказаха съдействие и помощ за преодоляване на последствията от земетресението в Турция. Служители на РДПБЗН- Шумен работиха съвместно с екипи от столичната дирекция. Действията на шуменските служители бяха насочени към обследване на сградите, до каква степен са безопасни, възможно ли е хората да се върнат и да ги обитават. След извършените обследвания на определените терени експертите дадоха своите становища дали сградите са опасни, безопасни, могат ли да бъдат реконструирани, или са негодни за обитаване и трябва да бъдат разрушени. Подпомогнати бяха издирвателните и спасителните дейности.

Помощ за Гърция

След усложнената метеорологична обстановка и възникналите тежки пожари в Република Гърция РДПБЗН- Шумен изпрати 18 служители за подпомагане и справяне с големите пожари в страната. Модулът ни активно участва в потушаването на горския пожар на остров Корфу и най-големият пожар в Европа от 2000 година насам- над град Александруполис. До момента са изгорели над 810 000 дка земя. Поради размера на огненото бедствие, Европейската комисия обяви, че провежда най-мащабната си въздушна противопожарна операция за справянето с най-големите регистрирани в Европейския съюз горски пожари. В състава на модула за гасене на горски пожари с техника на Република България беше включен и пожарен автомобил на РДПБЗН-Шумен. Екипите от наши огнеборци участваха в сложни пожарогасителни дейности по овладяване на труднодостъпни огнища на пожари, патрулиране и охрана на засегнатата територия, съвместно с гръцките пожарни екипи на военните в района на населените места Лефкимми, Кила, Сапес и Лептокалия. Винаги стои въпросът за по-мащабните и тежки произшествия в областта.

Всеки пожар е тежък

Всеки пожар с нанесени материални щети несъмнено е тежък за собствениците на съответното имущество. Няма лека загуба, независимо от това дали е изпепелено жилище или предна част на автомобил. В края на месец юни 24 огнеборци участваха в ликвидиране на пожар в печатница в Шумен. Пожарът в сграда на фирмата възникнал минути преди 03 след полунощ на 27 юни. Обхванал всички производствени сгради, засегнал част от съседните обекти и паркирани моторни превозни средства. Спасена бе административната сграда и съседни обекти. Причината за възникване на пожара се разследва.

На 11 юли, по време на жътвена кампания в землището на с. Сини вир възникнал пожар в житен масив от 1000 дка. От тях са изгорели и унищожени 700 дка. посеви, 300 са спасени, включително и съседни масиви на площ 1200 дка. Разследването на причините, довели до пожара все още продължава.

Контрол и превенция

От началото на годината служителите, които осъществяват държавен противопожарен контрол са извършили 15 комплексни, 118 контролни и 492 тематични проверки в обектите. За отстраняване на констатирани нарушения са връчени 40 противопожарни разпореждания. За допуснати административни нарушения са съставени 26 акта. Служителите, осъществяващи държавен противопожарен контрол в областта на новото строителство са изготвили 180 становища по проектна документация, изготвили са 24 становища за строежи и обекти и са участвали в 59 държавни приемателни комисии. По направление защита на населението служители от група „Превантивен контрол и превантивни дейности“ участваха в междуведомствени комисии, назначени със заповед от Областен управител на област Шумен за проверка на проводимостта на речните легла извън границите на населените места в област Шумен, за проверка на язовири, както и междуведомствени комисии в урбанизираните територии на населените места назначени със заповеди на кметовете на Общини Шумен, Нови пазар и Велики Преслав. Проверени са 32 обекта работещи с рискови вещества и материали. Извършени са проверки на 70 хидротехническите съоръжения на територията на Област Шумен. Проверени са 15 обекта по чл. 36 от ЗЗБ, като при проверките е оказано методическо съдействие за актуализиране на плановете за защита при бедствия на пребиваващите.

Организирано е проиграване на аварийните планове (тренировки) и обучение на персонала за поведение и действие при възникване на бедствия, пожари и извънредни ситуации. Извършени са 18 проверки на Колективните средства за защита (КСЗ). За резултатите от проверките са съставени констативни протоколи.

През изминалата година за проявен висок професионализъм, инициативност и съществен принос за спасяване на човешки животи, свързани с участие в спасителни и хуманитарни дейности в помощ на пострадалото от земетресенията в Турция население е награден един служител на РДПБЗН-Шумен.

Инж. Иванов благодари на всички служители, достойно даващи своя принос, на представителите на държавната и общински власти за съдействието, което оказват на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен.

Екипът на “Шмоко.бг” честити професионалния празник и пожелава на шуменските пожарникари да са здрави и благословени за добрите дела, които вършат!

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *