С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,082

Огледайте се, аджеба

Не знам какъв трябва да е човек, за да успее в 7-8 изречения да излъже 10 пъти, каза по повод вчерашното изказване на Йордан Цонев кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който беше изключен от ДПС.

Днес той и председателят на общинския съвет Мустафа Ахмед дадоха пресконференция, на която оспориха мотивите за изключването им.

Обвинението, че разходите и даренията не са качени в сайта, не е вярно. Всеки месец публикуваме отчета в сайта, но може би се иска малко повече интелект, за да прочетеш. Днес съм се разпоредил по-простичко да се напише и пак да се качи, каза кметът, с който бяха целият му екип, общинските съветници и членовете на обществения съвет. “Една стотинка без решение на този обществен съвет ние не сме похарчили”, каза Нуридин Исмаил.

“Бил съм се държал арогантно… За разлика от него, аз съм бил само в ДПС, а той откъде е дошъл, всички знаят. Той не е в ДПС, за да ми защити на мене правата и свободите и това се видя през годините. И може би отливът от ДПС – в Хитрино са 1 000 гласа, на областно ниво са 13 000, а на национално ниво – 170 000, – то е заради такива като Йордан Цонев”, ядоса се кметът, който не скри, че е много обиден.

“Не можеш да дойдеш в регионите, да се правиш на интересен и след това да нямаш хал хабер от живота на тези хора. За разлика от него, аз съм правил политика в ДПС и съм я правил на терен. Копал съм с мотиката, а той си е разкарвал модерните костюми по жълтите павета за сметка на всички тези хора, които са били лоялни към ДПС. Сега са в паника от загубата на 170 000 гласа, но не е виновен кметът на Хитрино. Ако искат с мен да се разправят политически, да го направят на политически терен. Но такива груби лъжи няма да позволя – заради добротата на хората, които бяха съпричастни към нашата трагедия, заради дарителите, заради децата, които рисуваха картички и ги продаваха”, просълзи се кметът.

Той донесе папки със сметките по възстановяването на щетите от взрива през декември и ги предоставя на всеки, който се интересува. Досега основно са харчени средствата от БЧК – около 600 000 лева. “За всеки разход в края на месеца правим отчет в БЧК. С решение на обществения съвет са направени разпределения според тежестта на щетата, категоризирани са имотите. Протоколите са залепени на видно място в общинската администрация. Който е имал претенции, е правил възражения. Които са били основателни, са приети, неоснователните са отхвърлени”, обясни кметът.

Другите средства са по социалния фонд. Решенията се изпращат в МТСП. Или се одобряват, или се връщат за ново разглеждане със забележки и когато се отстранят, се прави плащане. От набирателната сметка на общината са платени само обезщетенията на близките на починалите и са дадени пари за лечение на ранените.

Ние сме малка община, натоварени сме с нещо много обемисто, но се справяме, доволен съм от темпото на работа и няма да позволя някой от София, само защото не ме харесва политически, да го обръща в грозотия. Ние не сме шайките. Обвиненията са много сериозни и не знам докъде ще стигнем. Но ако нещата слязат на политически терен, аз имам много други неща да кажа”, заяви Нуридин Исмаил.

Той припомни, че докато е бил областен председател 2009 г. ДПС взе 37 000 гласа в областта. “Какво стана на последните избори, че те да са с 20 000 по-малко? Аз ли съм виновен, че в последните години отгоре ни налагат да избираме фина кишията? Докато бях председател на областния съвет за първи път на първи тур ДПС спечели в 5 общини. Община Върбица тогава не беше на ДПС, ние я върнахме. Молбата ми е тези хора малко да се огледат в приказките и действията си, аджеба, какво правят и защо става така, че никой не иска да се коалира с ДПС. Пак ли аз нося вина за това? Измислени лъжливи мотиви. Разправията е политическа. Аз съм по-твърд характер, не се харесвам на някои, а те са свикнали само да им се кланяш, да ги хвалиш, кажи, батко, какво да направя. Аз не съм от тях. Аз не допуснах някой да се меси в административната работа”, заяви кметът, но не отговори кой се е опитвал да се меси.

Двамата изключени заявиха, че още не са видели писмени мотиви за отстраняването им партията, но смятат, че няма да има ефект ако обжалват пред централното ръководство. “Ние сме дали всичко от нас за ДПС толкова години. Не им харесват последните избори. И на мен не ми харесват много неща в ДПС. В ДПС няма прозрачност за решенията на централно ниво. Областният съвет не работеше. Голяма част от нашите симпатизанти и членове настояваха този път водачът на листата да е местен човек, от Шумен. Борихме се да имаме наш човек в парламента. Предишният ни водач напусна партията, с Христо Бисеров знаете какво стана, това е обида към нашите членове и симпатизанти. Проблемите в ДПС не са злоупотребите в Хитрино”, каза Мустафа Ахмед, изключеният от ДПС председател на партийния общински съвет.

По отношение на цитираните от Йордан Цонев “множество сигнали” от недоволни хитринци, кметът обясни, че има единични, но не са основателни. Идвали наследници поотделно да искат пълни обезщетения за един имот. Друг искал да му възстановят джамлъка, а никога не е имал такъв.

Накратко до днес е ясно, че 11 къщи ще построи строителната камара, 14 ще бъдат вдигнати с пари от социалния фонд, на 70-80 къщи ще бъде направен сериозен ремонт, 12 са подписаните договори. 44 ще бъдат разгледани на 19 или 21 в МТСП и ще се пристъпи към подписване на договори. На 23 юни местната сесия ще разгледа 100 къщи. Към края на месеца 70 % от къщите ще са огледани, оценени и пратени към социалния фонд, каза кметът. Общо 250 къщи в селото, само 50 не са подали заявления за ремонти.

“Аз знам откъде съм дошъл и знам и къде да отида. Едно мога да кажа: няма да оставя общината на хора, които нямах хал хабер от управление. Не мисля, докато не ме ядосат, да се занимавам активно с политика, но няма да остана наблюдател”, заяви кметът. Той допуска, че натискът срещу него ще продължи, но е готов да го поеме.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *