С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,082

Общината се отчита

Какво е свършила Община Шумен през миналата година ще отчете кметското ръководство на предстоящата сесия на Общинския съвет на 23 февруари. Според кмета Любомир Христов най-голям проблем е било осигуряването на финансов ресурс за големите инфраструктурни обекти, макар че голяма част от средствата за тях дойдоха от държавата.

Инфраструктура

Според отчета, най-голям обем от извършените дейности е свързан със строителната програма. Започналата през миналата година реконструкция на речното корито и покриване на р. Енчова, продължава и днес. Усилено се работи за подобряване и облагородяване на техническата инфраструктура на ул. „Марица“ в участъка от ул. „Васил Друмев“ до ул. „Софийско шосе“ гр. Шумен. Общата стойност на проекта е 2 814 335 лв. Изградени са две допълнителни платна за движение на автомобилите, нов тротоар и велоалея, като между тях и непосредствено до тях ще има оформени тревни площи, пейки и нови дървета, паркинги.

Започнаха и строителните дейности за укрепване на коритото на река „Енчова“ в участъка от ул. „Васил Друмев“ до ул. „Ген. Скобелев“. С отпуснатите от държавата 520 400 лв. лева там в момента се изграждат бетонни стени, които да заздравят бреговете на реката и да запазят пътя от ерозия.

През миналата година започнаха мащабни строително-ремонтните дейности по обновяването на Летния театър и Общинския младежки дом, които продължават и тази година. Те ще струват близо 5 млн. лв., осигурени от кредит и собствени средства.

Улици и пътища

През миналата година бе изградено кръговото кръстовище на път I-2, довеждащата инфраструктура до Индустриалния парк, както и ремонтът на съществуващото кръгово кръстовище на път I-7.

Завършен е ремонтът на проблемният надлез по бул. „Ришки проход“ над железопътната линия София – Варна със средства от МРРБ в размер на 700 000 лева, отпуснати за укрепване на съоръжението и преасфалтиране на моста.

26 улици в Шумен и кварталите на града са основно или частично ремонтирани със средства от общинския бюджет. Обновени са 12 територии за обществено ползване, междублокови пространства, алеи и тротоари. Близо 3 000 000 лв. собствени средства е вложила общинската администрация в обновяването на уличната мрежа в града през миналата година. Мащабна програма по преасфалтиране на улици с 20-милионния заем предстои и през 2023 г.

Започнаха ремонтните работи по панорамния път към Шуменското плато. Възстановени бяха отводнителните канавки, които отвеждат дъждовните води. Разчистени са свлечените земни и скални маси от ската, както и затлачените водостоци. Общината възложи изработването на геоложко проучване и изготвяне на проект за укрепване на пътя.

Спорт

Приключи и първият етап на проекта за реконструкция и реновиране на Спортния комплекс „Панайот Волов“, за който МС предостави на община Шумен 3 000 000 лв. за изграждане на Тренировъчна зала и Тренировъчно игрище, които вече са въведени в експлоатация.

Със средства, отпуснати от Министерството на младежта и спорта, беше извършен основен ремонт на първи корпус от Спортния комплекс „Плиска“. През последните няколко години общинската администрация извърши ремонт и укрепване на покривната конструкция, газификация и подмяна на осветителните тела в залата. Вложените към момента средства от държавата и общината за обновяване на съоръжението са в размер на над 1 200 000 лв.

В ход е проектиране за реконструкция и реновиране на спортен комплекс „Хиподрум – Кабиюк“, гр. Шумен със средства, отпуснати по по ПМС в размер на 4 000 000 лв.

ВиК

В сектор ВиК като че ли повечето обекти са предвидени за реализация през тази година. Най-големият обект във ВиК сектора естествено е Пречиствателната станция за питейни води, където строителството приключи, а преди дни станцията бе свързана с водопровода, за да могат да започнат изпитания на съоръженията. На 25-и януари 2023 г. стартира и реконструкцията на довеждащия водопровод от язовир „Тича“. Двата обекта са част от интегриран проект за подобряване на водния сектор, който трябва да приключи до края на 2023 г. Общата стойност на проекта, който включва и частична подмяна на водопроводи и канализация в Шумен, е 126 564 455 лева и е най-мащабният, който се реализира в региона през последните години.

През годината приключи рехабилитацията на водоснабдителна система „Мътница“, дълбок сондаж „Черенча“ и помпена станция – село Черенча.

Готова е проектната документация и предстои подмяната на 180 метра уличен водопровод на ул. „Боян Българанов“ в село Царев брод.

През 2023 година Община Шумен планира да финансира и да възложи проектиране, реконструкция или цялостна подмяна на съществуващите водопроводни мрежи в селата Черенча, Градище, Лозево, Друмево и Вехтово с цел преустановяване на режима на водоснабдяване и достигане на минимални нива на водните загуби.

Изготвени са проекти за реконструкция на дъждовната и на битовата канализация по ул. „Васил Априлов“, както и за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Марица“ в Шумен.

Социални

През миналата година завърши изграждането на новия социален блок в кв. „Тракия“ за близо 3 000 000 лв. Сградата разполага с 51 апартамента, един от които е за хора в неравностойно положение. Жилищата са обзаведени и оборудвани с необходимите мебели и техника и вече започна настаняването на нуждаещи се от подслон.

Приключи ремонтът и преустройството на съществуващи обекти по проект „Създаване на Дневен център за лица с увреждания и техните семейства, включително с тежки множествени увреждания в град Шумен“ на стойност 366 037 лв.

Енергийна ефективност

В процес на изпълнение са процедурите по проекта за подобряване на енергийната ефективност на училищните сгради в кв. Дивдядово и с. Мадара, който бе одобрен в края на миналата година. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е 2 232 398 лв. Дейностите по проекта за енергийна ефективност включва цялостен ремонт и топлоизолации на покривни конструкции, подмяна на дограма, външна топлоизолация, ремонт на осветителните инсталации и подмяна на осветителните тела, цялостна подмяна на отоплителните инсталации с нови, пожароизвестяване за двете училища.

Ново осветление

Изградено е ново улично LED осветление от изхода на Шумен по бул. „Симеон Велики“ до новото кръстовище, като инвестицията е на стойност 1 114 000 лв., осигурени от държавата.

Завърши подмяната на уличното осветление по бул. „Ришки проход“ от кръговото на ул. „Владайско въстание“ до изхода от Шумен. Старите осветителни тела са подменени с по-ефективните и икономични LED-лампи. Подменена е 4 303 м. кабелна мрежа, монтирани са 77 нови електрически стълбове и 82 осветителни тела. През последните две години изцяло обновено е уличното осветление от входа за Шумен при Пети километър, от входа за града и по целия бул. „Симеон Велики“, ул. „Преслав“, части от ул. Съединение“, бул. „Мадара“, ул. „Нанчо Попович“, ул. „Харалан Ангелов“, в кварталите „Боян Българанов“, „Тракия“, „Дивдядово“ и др.

Помощ от ОП

Строителни работи за близо 440 000 лева е извършило през миналата година ОП „Строителство и благоустройство“. Ремонти на фасади, покривни конструкции, кухненски помещения, циклене на паркет, санитарни възли, подмяна на ел. инсталации и боядисване са само част от дейностите на предприятието през годината.

Интелигентна светофарна уредба за регулиране на движението по бул. „Симеон Велики“ беше изградена на кръстовището до Томбул джамия. Тя включва системи за видеонаблюдение, за анализ на трафика и за дистанционно наблюдение и управление с цел оптимизиране на пропускателната способност на кръстовището.

Приключи рехабилитация и реконструкция на ул. “Иван Кр. Ивански” в кв. Дивдядово, гр. Шумен на обща стойност 410 968 лв.

Продължават дейностите по разширение на Гробищния парк в гр. Шумен за 240 000 лв.

Отчетът на кметския екип ще бъде представен за обсъждане на предстоящата сесия.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *