С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 167

Обсъждат развитието на Североизтока

Областният управител д-р Владимир Йолов участва в първото заседание на работна група за ускорено икономическо развитие на областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Русе, съобщават от пресцентъра на институцията. Форумът се организира от сдружение „Клъстер Черноморска икономическа зона“ в град Варна. Участие взеха Златомира Мострова – заместник-председател на комисията по транспорт в Народното събрание, инж. Любомир Добрев – директор на Пристанище „Варна–Изток“, Иван Табаков – Председател на Варненска търговско-индустриална камара, областните управители на областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Търговище и Русе, ръководители на регионални институции, екип на сдружение „Клъстер Черноморска икономическа зона“, учени и представители на неправителствени организации.

Председателят на управителния съвет на сдружение „Клъстер Черноморска икономическа зона“ д-р инж. Дойчин Наков представи проектната идея на сдружението „Логистичен и реекспортен хъб за Централна и Източна Европа – Bulgarian Gateway“ за създаване на нов логистичен коридор на България: Азия – Варна – Шумен – Разград – Русе – Централна Европа (EU Gateway)“. Планира се изграждане на модерни индустриални зони в областите, където липсват, както и разширяване на вече съществуващи индустриални зони. Ще бъдат разгледани всички възможни транспортни коридори и комуникационни канали. Целта на проекта е да се пренасочат през България част от съществуващите и бъдещите международните търговски потоци от Азия и Близкия Изток към Централна и Източна Европа. Планира се изграждане на Европейски експоцентър в Белослав до Фериботен комплекс – Варна, в който всички области от Североизточна България да имат постоянни тематични павилиони, местният бизнес да излага продуктите си и да се сключват сделки с купувачи и инвеститори.

Областният управител на Шумен направи предложение поради сложността и мащабността на проекта да бъдат проведени работни среща по области с участието на експерти и представители на бизнеса, предвид спецификата и потребностите на всяка област. Д-р Владимир Йолов отправи покана към участниците първата работна среща да се проведе в град Шумен през месец май, тъй като градът ни има опит и тук вече функционира Индустриален парк. Областният управител изрази позицията си, че е важно да има заявена дългосрочна подкрепа от държавата за този мащабен проект, както и че е необходимо да се определят бенефициентите за кандидатстване пред Европейската комисия.

Беше сформирана междуведомствената работна група „Ускорено икономическо развитие на Черноморска икономическа зона“, която започва да работи по реализацията на идеята от следващия месец.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *