С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,925

Обсъждат Бюджет’23

142,7 млн. лв. е проектобюджетът на Община Шумен за тази година. Формирането на макрорамката стана възможно след приемането на държавния бюджет миналия месец. Публично му обсъждане ще се състои на 24 август (четвъртък) от 15.00 часа, в зала 363 в сградата на Общината, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Проектобюджетът за 2023 г. е публикуван на интернет страницата на Община Шумен в секция „Обществено обсъждане“. Писмени мнения, препоръки и становища могат да се предоставят до 12.00 часа на 23 август, 2023 г. на електронния адрес mayor@shumen.bg или на сайта на Общината https://www.shumen.bg/kontakti-2/.

Според проекто-рамката се очаква тази година местните приходи да бъдат в размер на 32,4 млн. лв. От имуществени и други местни данъци администрацията очаква да получи 13,458 млн. лв., което е със 124 хил. лв. повече отколкото успя през 2022-ра. При неданъчните приходи – наеми, такси, глоби и продажба на земи и сгради, са планирани близо 2 милиона по-малко спрямо събраните 20,9 млн. лв. през м. г. заради заложената по-малка сума от продажба на общински имоти.

84,3 млн. лв. са държавно делегираните дейности през 2023. Разходи за делегирани от държавата дейности, дофинансирани с общински приходи са 2,3 млн. лв., общата целева субсидия от държавата е 4 млн. лв., а изравнителната субсидия – 5,1 млн. лв. Отделно за зимно почистване и поддържане държавата дава 338000 лв.

В макрорамката на бюджета е включен и 20-милионният заем за ремонт на улици, който общината предстои да започне да изплаща.

Във връзка с общественото обсъждане, кметът на Шумен Любомир Христов кани жителите на общината, бизнеса, неправителствените организации, второстепенните разпоредители с бюджет, читалищните настоятелства, представителите на спорта и цялата общественост да присъстват и реално да участват при определяне на обществените потребности, приоритетите и реда на финансовото осигуряване на отделните структури.

О

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *