С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 798

Няма решение за Дивдядово

Със 17 гласа „за“, 0 „против“ и 21 „въздържали се“ Общинският съвет в Шумен не можа за вземе решение на днешната онлайн сесия за продажбата на имот в кв. Дивдядово, в местността „Чернювец“ в близост до сметището. Въпреки, че кметът Любомир Христов, за да успокои гражданите, заяви готовност да запише в решението на Общинския съвет, че в този парцел няма да се строи завод за изгаряне на отпадъци, предложението не мина.

Идеята на общинската администрация бе да обяви търг за продажбата му с начална тръжна цена 1 700 000.00 лв. без ДДС за 168 943 кв. м. В докладната е предвидено имотът да има трайно предназначение „За друг вид производствен, складов обект“, което усъмни жителите на Дивдядово и общински съветници. Приходите от продажбата на имота се предвиждаше да се вложат за изпълнение на дейностите, заложени в изготвения „План за грижи и мониторинг след закриване на „старо“ сметище за смесени битови отпадъци в кв. Дивдядово, гр. Шумен“ и за дейностите по опазване на околната среда.

Предложението на кметската администрация предизвика дебати както в обществото, така и по време на днешната онлайн сесия.

В разгорещения дебат стана ясно, че на този терен не би могло да се изгражда никаква монолитна сграда, тъй като почвата е мека и натрупаните и запръстени отпадъци са в дълбочина 15-20 м. Според Иван Йонков никоя европейска програма не толерира изгарянето на отпадъци. „В Шумен няма как да се случи, тъй като има абсолютно високи еко изисквания, няма такъв инвеститор, който да ги покрие, на този нестабилен терен може да се изгради само сепарираща инсталация или фотоволтаици“, коментира Йонков. Според него единственият мотив на бъдещия купувач е изграждането на фотоволтаици, тъй като ЕС толерира тяхното развитие.

Според Данаил Данчев общината трябва да има възможност за контрол за какво точно ще се ползва теренът, поради което предложи продажбата да бъде чрез конкурс или конкретизиране правото на строеж точно за изграждане на фотоволтаици. Той припомни, че в Плана за рекултивация на сметището пише, че в този парцел трябва да има трайно залесяване.

Точката вероятно ще бъде гледана на следваща сесия след нови обсъждания.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *