Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 490

Няма поголовна сеч в Шумен

Изявление на кмета на Шумен Любомир Христов:

 

Бих искал да успокоя всички, които с основание се тревожат за дърветата, че „поголовна сеч“ на липи в града няма и не се предвижда. От началото на годината досега в Шумен са премахнати 24 липи и саморасли черници, джанки, рошков, клен и смърч. На мястото на премахнатите до края на годината предвиждаме да засадим близо 400 нови дървета.

Ще обясня и по какви причини досега са отстранявани дървета в града

В момента общината изпълнява строителни дейности за благоустрояване на градската среда по ОП “Региони в растеж”. Обновяват се тротоарите в квартал “Тракия”, в градинката до ДКЦ 1, на “Съединение” “Тича” и “Станционна” в частта й между двата надлеза. По време на строителството се наложи да премахнем част от старите дървета, които са разрушили тротоарите до такава степен, че на практика бяха неизползваеми. А на мястото на всяко премахнато дърво ще засадим най-малко две нови.

Освен това, както вече сме имали повод да информираме обществеността, по ул. “Васил Друмев” бяха премахнати сухи и опасни дървета, но и по-млади липи, които преди години са били засадени върху различни видове комуникации и създаваха предпоставки за чести аварии. Шуменци, които живеят в този район, вероятно си спомнят и това, че корените на някои от липите там бяха започнали да разрушават пътното платно. Вярно е, че ще мине време, докато новите 20 фиданки пораснат. Убеден съм обаче, че заедно с ниската растителност след години те ще оформят красива зелена ивица, която ще задоволи както естетическите, така и претенциите на гражданите от екологична гледна точка.

Нямам право да предоставя за публикуване множеството писма с исканията на шуменци за подрязване на клони или за отстраняване на дървета, които са подкопали основите на къща, рушат покриви, прозорци, запушват шахти, пречат на отводняването и т.н. Всеки, който пожелае, може да дойде и на място да се увери, че за няколко години в общината са постъпили над 700 писма, заявления и подписки. Мога да припомня случаи през последните години, когато силните ветрове или заледяванията прекършиха цели дървета. Огромна топола на улица “Добруджа” падна през нощта върху фасадата на фирмена сграда, когато за щастие там нямаше работещи служители. Ако обаче беше влязла през прозореца в нечий дом!? Нали не искаме да се случи нещастие и тогава да търсим отговорност!

Разбирам тревогата на гражданите

Благодаря за мненията на всички, които са искрено загрижени за зелената система в града, които споделят своята гледна точна и предлагат  възможни решения. Бих искал да кажа, че вероятно и ние като администрация не сме успели да обясним по най-добрия начин своите намерения. Уверявам ви, че по никакъв начин не искаме да унищожаваме, а да създаваме и да поправяме грешките, допускани досега.

Призовавам да не политизираме темата

Бих се радвал, ако и общинските съветници изявят желание да работим заедно по въпросите, свързани с изграждане и опазване на зелената система, защото това е и техен ангажимент. А не „обичайните заподозрени“ да спекулират с гражданското недоволство. Още повече, че сред тях има хора, които са в съвета от почти четвърт век и много добре знаят, че в продължение на десетки години не са предприемани необходимите мерки за поддържане на зелената система.

 

Коментари

  • Шуменец юни 23, 2018 в 7:12 pm

    Не щем да слушаме лъжи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *