Одобрявате ли действията на служебното правителство?

or

гласували: 83

Няма опасност

Река Страшка при Макак, която често предизвиква наводнения в квартала, тече в нормалното си русло.

Няма опасност от наводнения и преливане на водоеми вследствие на падналите обилни валежи през последните дни, потвърди Дилян Узунски, главен експерт по отбранителна и мобилизационна подготовка в общината, след направения вчера обход. Въпреки спрелите валежи и падналия нов сняг, проверките на водните обекти продължават и днес по разпореждане на кмета Любомир Христов, информират от пресцентъра на общината.

Стара река край Ивански

Проверката в село Хан Крум, където Врана се влива в Камчия и се образуват критични участъци за високи води, показва, че речните нива са нормални и няма опасност от преливане. Под критичното ниво е и река Страшка, която преминава през шуменските квартали Макак и Мътница. В предишни години тя е излизала от коритото си и е заливала близките дворове и къщи. Особеното при нея е, че е водосборна река и събира води от районите на селата Лозево и Белокопитово. Там се намират и два язовира, които събират скатните води и в момента количеството им е под кота преливник. Река Салманска също тече в нормалното си русло. Само Стара река в Ивански е повишила нивото си, но в рамките на нормалното и без опасност от заливане на дворни места и къщи в селото. Коритото на река Енчова, която минава през Шумен, е почистено и притокът от валежите не създава рискове, констатираха при огледа специалистите от общината.

Река камчия край Ивански

От 8-и до 12-и януари включително на територията на община Шумен са паднали над 106 литра дъжд на квадратен метър, което е три пъти над месечната норма. „Валежите обаче не бяха интензивни както на други места в страната, а по-равномерни, в продължение 4-5 дни и това даде възможност водата да се оттича нормално“, коментира Узунски.

От администрацията напомнят, че преди няколко години беше реализирана мащабна програма и само през 2018 година коритата на 27 дерета в 19 села на общината бяха основно почистени. Енчова и Поройна също се почистват ежегодно, с което се осигурява нормалната проходимост  на дъждовните води.

От началото на валежите няма подадени сигнали и не са констатирани активирали се свлачища на територията на община Шумен.

Проверките продължават и днес. Ще бъдат направени огледи в районите на Дивдядово, по пътя за паметника „Създатели на българската държава“, Дибич, Новосел, Вехтово, Друмево и др.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *