Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 813

Няма нови случаи на АЧС

От 8 август, когато бе открито първото огнище на африканска чума по свинете в местността „Елешница“ край Върбица, няма открити нови случаи  на зараза в Шуменска област. Това заяви на днешното заседание на областната епизоотична комисия д-р Наташа Баева.  Засечени са 12 нови огнища в страната, но те са далеч от нас. От изпратените досега 42 проби, няма положителна, каза още д-р Баева.

Спор предизвика нейното напомняне, че с писмо на ИАГ се забранява добиването и извозването на дървесина от инфектираната зона, тъй като това не е неотложно мероприятие. На предходното заседание комисията разреши дърводобива, а на днешното си заседание  областният управител Стефан Желев предложи да се удължи срокът до 3 септември.  На това остро се противопостави ветеринарният лекар д-р Стоян Джамбазов, който се обяви за прекратяване на всякакви дейности в заразения район и определи подобно поведение като незаконосъобразно и опасно. Или забраняваме всичко или нищо, коментира той. Неговото мнение получи подкрепата на д-р Баева, която и на предходното заседание гласува за прекратяване на дърводобива, тъй като пътуването на камионите в различни населени места могат не само да отнесат заразата, но и да донесат нова в нашия регион. Мотивите на областния управител Стефан Желев бяха, че зимата идва и хората трябва да бъдат снабдени с дърва, което д-р Джамбазов определи като популизъм. Въпреки противоположните мнения, повечето членове на комисията подкрепиха предложението на проф. Желев срокът за добив на дървесина и нейното извозване да бъде удължен до 3 септември, когато ще е следващото заседание на епизоотичната областна комисия.

Взетите от епизоотичната комисия решения регламентират продължаването на ежедневния контрол и спазването на дезинфекцията при влизане и излизане от района. СИДП и ЛРД следва да продължат претърсването на горските и ловните райони без кучета. Претърсването ще продължи 2 месеца , считано от 8 август, когато бе открит първият случай на АЧС, два пъти седмично и при липса на нови случаи при два последавателни огледа,забраната може да падне.

Комисията взе решение до 5 дни кметовете да изпратят до РЗИ заповедите за откриване на ямите за загробване на заразените животни. Това се налага заради изискването на МЗ здравните инспекции да осъществяват мониторинг  в районите на зараза и особено където има ями за загробване. Възлага се на ВиК в инфектираните зони да провежда контрол на качествата на водата, допълни д-р Пепа Калоянова, директор на РЗИ-Шумен.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *