Ще си поставите ли ваксина срещу COVID-19
Да

or

Не
гласували: 411

Няма наводнения и срутища

Водният обем на язовир “Тича” се е повишил с 836 хил. куб. м, но все още е далеч от преливане.

Няма сигнали за наводнени жилища, няма реки, излезли от коритата си или активирани свлачища и срутища в Община Шумен, съобщи Делян Узунски, главен експерт по отбранително-мобилизационна подготовка. Според специалиста, няма опасност от преливане на язовирите общинска собственост, чието ниво се следи непрекъснато.

Вчера следобед са паднали два големи каменни къса по пътя от „Боровец“ към Стария град, но след получения сигнал, веднага са били отстранени, каза Узунски.

По разпореждане на кмета Любомир Христов през следващите часове служители на общинската администрация ще  направят нов обход по коритото на река Енчова в Шумен, както и в селата Вехтово, Белокопитово и Салманово, където при по-сериозни валежи деретата се пълнят бързо с вода, уточни Узунски.

От Хидрометеорологичната станция в Шумен съобщават, че за последните 24 часа най-голямо количество дъжд – 30 л/кв.м е паднал в община Върбица.  По данни на „Напоителни системи“ за 3 дни водният обем на язовир “Тича” се е повишил с 836 хил. куб. м., което е 1/3 от месечния разход за питейно-битови нужди на Шумен и Велики Преслав.

Във Велики Преслав измереното количество е малко повече от 29 литра на кв. м, следван от Риш с 28 литра. В община Шумен през последното денонощие валежите са били 27 л/кв. м., а за времето от 8 до 12 януари над град Шумен са паднали 85,1 л/кв. м. Най-малко дъжд за последното денонощие е валял в Тодор Икономово – 12 л/кв.м.

Обстановката на територията на област Шумен е спокойна и няма сигнали за критични и аварийни ситуации в резултат на валежите през последните два дни, допълват от пресцентъра на областната администрация. По разпореждане на областния управител проф. Стефан Желев се осъществява постоянна връзка с ръководителите на институции и общините за набелязване на допълнителни превантивни мерки при необходимост, ако настъпи усложняване на метеорологичната обстановка.

Всички язовири на територията на област Шумен разполагат с достатъчно ретензионен обем за вливащите се води в тях, информират от регионален отдел „Североизточна България“ към Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“.

По информация на управителя на „Напоителни системи“-Шумен за последните 24 часа притокът в язовир Тича е 1 500 000 куб. м. Към 12.01.2021 г. в 08:00 часа общият обем в язовир Тича е 135 399 000 куб. м.

За язовирите, стопанисвани от „Напоителни системи“- Фисека, Шумен,  Кълново и язовир Нови пазар 1 не се предвижда контролирано изпускане на води.

Река Камчия и река Врана са в кюнето и имат достатъчно обем за поемане на нови количества вода.

По отношение на енергоснабдяването на населените места в област Шумен всичко е нормално, по данни на „Електроразпределение Север“ АД към 10,30 часа днес няма населени места без ток, информират от пресцентъра на областта.

 

Коментари

  • Извора януари 12, 2021 в 9:59 pm

    Коментарът под снимката е за яз. Тича, но виждаме яз. Дибич,който в момента е тинесто дъно и изобщо не изглежда по този начин.

  • Ile януари 12, 2021 в 6:16 pm

    Нерде яз.Дибич, нерде яз. Тича…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *